På torsdagseftermiddagen meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Sverige har lovat att lämna ut 73 terrormisstänkta personer. Men nu svarar justitieminister Morgan Johansson (S) med att hejda Erdogan. Enligt Johansson kan det bara ske ”om det är förenligt med svensk lag och Europakonventionen”.

Det var vid en presskonferens i samband med Nato-mötet i Madrid som Erdogan meddelade att det nu finns en överenskommelse att 73 personer ska utlämnas från Sverige. Den tidigare siffran på 33 terrormisstänkta personer är alltså inte längre aktuell.

LÄS ÄVEN: Sverige ska lämna ut 73 terrormisstänkta kurder till Turkiet

Faksimil SVT
Faksimil SVT
Faksimil SVT

Regeringen svarar

I en kommentar till statstelevisionen tonar justitieminister Morgan Johansson ned att så är fallet. Det kommer enbart bli tal om utlämning av icke-svenska medborgare ifall det är ”förenligt med svensk lag och Europakonventionen”.

I Sverige gäller svensk lag som tillämpas av oberoende domstolar. Svenska medborgare utlämnas inte.

Icke-svenska medborgare kan utlämnas på begäran av andra länder, men bara om det är förenligt med svensk lag och Europakonventionen.

Det är Högsta domstolen som gör den prövningen och har vetorätt. Den ordningen ligger fast. Det finns tydligt markerat i överenskommelsen att vi följer den europeiska konventionen om utlämningar som både Sverige, Finland och Turkiet har skrivit under.LÄS ÄVEN: Turkiet ställer krav direkt: Begär krigsförbrytarmoderat utlämnad