Det är bara en tidsfråga innan gängen börjar använda Kalashnikovs istället för stenar då de lurar polisen i bakhåll, spår en polis.

Den så kallade Sverigebilden har blivit ett alltmer omdiskuterat ämne där utländska medier ofta gör en helt annan tolkning av utvecklingen i Sverige än deras svenska kollegor.

På lördagen publicerades ännu en Sverigeskildring med fokus på den eskalerande brottsligheten i spåren av den rekordhöga invandringen, denna gång i New York Times.

Fokus i artikeln ligger på den 63-årige chilenske man som dödades då han hittade en handgranat i Stockholmsförorten Vårby gård och att den för Sverige nya slags brottsligheten nu drabbar även medelklassen.

Bara dagar innan hade mannen beslutat att lämna Sverige för Thailand då han inte längre kände sig trygg här.

En nära vän berättar hur mannen hade slutat gå ut på kvällarna och konstaterar att Sverige lever i förnekelse.

– Svenskar är väldigt bra människor och de vill förändra världen. De vill att resten av världen ska vara som Sverige. Sanningen är att den är helt annorlunda.

De illegala vapnen, och handgranater i synnerhet, strömmar in över Öresundsbron som då den invigdes 2000 skulle representera det gränslösa Europa, skriver tidningen.

Man har även talat med Gunnar Appelgren, poliskommissarie och specialist på gängvåld, som förutspår att Sverige kommer få se fler så kallade drive-by-skjutningar med Kalashnikovs.

I dagsläget kastar de stenar och flaskor på polisbilarna, och de lurar in polisen i bakhåll – när händer det att de använder Kalashnikovs istället, frågar sig Appelgren som tror att det bara är en tidsfråga.