moske-rinkeby-84773
Inrikes

Moskebygge i ’utsatt’ Stockholmsförort avbryts – huvudmännen häktade för grova ekobrott

Publicerad 11/22/2018
Annons

Ytterligare en moské, till en kostnad på 100 miljoner kronor, var tänkt att uppföras i den ’utsatta’ förorten Rinkeby i nordvästra Stockholm. Nu drar sig byggbolaget NCC ur efter att huvudmännen i den stiftelse som är initiativtagare till bygget har häktats misstänkta för grov ekonomisk brottslighet.

Det handlar fyra personer som misstänks för bland annat grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och penningtvättsbrott. Samma personer driver också den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar som tidigare uppmärksammats för religiöst motiverad könssegregering och brister i driften.

NCC har redan tidigare aviserat tveksamhet inför bygguppdraget då man inte fått tillräckliga garantier för att stiftelsen ska kunna samla in de 100 miljoner kronor som moskén beräknas kosta att bygga. Tidigare uppgavs att Saudiarabien skulle bidra med en del av pengarna men efter kritik togs beslut om att tacka nej till de pengarna.

Moskén var tänkt att uppföras vid Rinkeby allé och planeringen har pågått i åtta år. Bygget blir av allt att döma nu inte av.

De ekobrott som de inblandade misstänks för tros ha pågått i flera år. Åtal ska vara väckt senast den 29 november. De häktade personerna nekar till anklagelserna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons