I kölvattnet av den senaste tidens koranbränningar och den kränkta muslimska världen har den omöjliga kombinationen islam och ett sekulärt samhälle som Sverige fått större fokus. I landets moskéer bekräftar man att det är två ytterligheter som inte går att förena.

Nyligen meddelade regeringen att man ser över ordningslagen för att eventuellt ge efter för den muslimska världens krav och våldsamma hot. Detta är något som välkomnas bland muslimer i Sverige.

LÄS ÄVEN: Regeringen ser över ordningslagen: ”Vi har ett nytt Sverige i dag”

Sajten Doku har ringt runt till landets moskéer och frågat om det är specifikt koranbränning man blir så provocerade och kränkta av eller om det bara är en av många upplevda förolämpningar av islams symboler och ”heligheter” som man anser borde förbjudas.

Man har talat med företrädare för drygt 30 moskéer i Sverige som är fördelade från norr till söder och finns både i storstäder och på landsbygden. Några av dessa är de större moskéerna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Mörka siffror

Resultatet blev nedslående: 30 av 31 moskéer tycker att Sverige ska förbjuda koranbränning. Lika många anser att Sverige ska förbjuda handlingar som man menar skändar, provocerar och förolämpar islams och muslimers symboler och så kallade heliga värderingar.

Samtliga 30 moskéer tycker att det är självklart att ett förbud ska gälla alla former av kränkning och ett stort antal av dem exemplifierar det med karikatyrer och andra upplevda provokationer.

LÄS ÄVEN: Ansökan om koranbränning dras tillbaka: ”Måste respektera islam”