busch-pehrson-kristersson

Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0 / Youtube

Inrikes

Regeringen ser över ordningslagen: ”Vi har ett nytt Sverige i dag”

Publicerad 7/27/2023
Annons

På torsdagen höll regeringen flera olika slags möten och pressträffar för att hantera den muslimska världens hat gentemot Sverige efter koranbränningarna. Samtidigt säger man sig vilja se över ordningslagen för att böja sig för muslimska krav och hot.

På förmiddagen höll utrikesutskottet ett extrainsatt sammanträde och några timmar senare höll justitieminister Gunnar Strömmer (M) och säpochefen Charlotte von Essen en pressträff där man presenterade nytt regeringsuppdrag med anledning av säkerhetsläget.

LÄS ÄVEN: Biden: Sverige kommer förbjuda koranbränning – för Nato-medlemskap

Medan utrikesutskottets ordförande Aron Emilsson säger att han inte vill se några ändrade lagar fördömer han samtidigt bränningarna av ”heliga” skrifter och använder därmed den muslimska världens narrativ. Det heter även att de som bränner koranen går Putins ärenden.

– Det är allt annat än lämpligt att bränna heliga skrifter utanför heliga platser men det är lagligt och det är tillåtet och det finns ingen anledning att ändra svensk lag, säger han till statstelevisionen.

– De krafter som nu vänder miljontals människor mot Sverige är allt annat än demokratier. Jag tror det är viktigt att vi vågar hålla i att kritisera islamismen och vilka faror det innebär för demokratin och det kan vi göra samtidigt som vi fördömer koranbränningar. Det är inte olagligt att vara idiot även om man vill vara nyttig idiot för Putins intressen.

Ett nytt Sverige

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) vill gå ännu längre och menar att dagens Sverige är ett bättre land.

– Om det finns en risk att det blir stökigt och att det krossas glasrutor kan man säga nej, men det går inte om det finns bredare och vassare hot mot Sveriges säkerhet. Så det är klart att det är viktigt att vi kollar på det.

– Jag kan konstatera att lagstiftningen togs fram när Sverige såg annorlunda ut. Vi har ett nytt Sverige i dag, på många sätt ett bra Sverige.

Svensk värdegrund

På utrikesutskottets extrainsatta möte deltog bland andra utrikesminister Tobias Billström (M).

– Dels handlar det om att samtala med olika kolleger, jag har en uppsjö av dialoger med stater för att förklara hur värdegrunden fungerar i vårt land. Jag kommer idag ha ett samtal med generalsekreteraren för OIC (Organisation of Islamic cooperation).

Han ska även ha haft samtal med FN:s generalsekreterare om vad regeringen gör konkret.

LÄS ÄVEN: Tidöregeringen ska bekämpa ’islamofobi’: ”Muslimer berikar vårt land”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons