Hemlängtan lanseras nu som motiv till de sju brutala mordförsöken i Vetlanda. Två av Tamim Sultanis vänner uppger att han sagt att han vill tillbaka till Afghanistan och att han blivit väldigt upprörd över att svenska myndigheter inte velat bekosta resan.

22-årige Tamim Sultani ville hem till Afghanistan. Att ta sig till hemlandet på egen hand verkar dock inte ha varit hans plan. Istället uppges han ha begärt en biljett från Socialtjänsten bekostad av skattebetalarna. Något som ska ha skett i tisdags, dagen innan han utförde sina attacker.

LÄS ÄVEN: TV4 om blodbadet i Vetlanda: ”Afghaner fruktar hatstorm”

– Jag bjöd honom på mat på tisdagskvällen och då sa han att att han hade fått ett direkt nej till hjälp med hemresa. Han var upprörd över det, berättar den ene vännen för DN.

Ytterligare en vän till Sultani som tidningen talat med berättar att han ägnade större delen av dagarna åt att sova. Han har inte varit sysselsatt med något arbete.

Lyfter biljettfrågan med Migrationsverket

Anders Saldner, socialchef i Vetlanda, beskriver uppgifterna om att Sultani inte känt sig hörd av socialtjänsten som ”konstiga” och ser inte att de skulle ha brustit i sin hantering av den afghanske mannen.

– Om det kommit upp frågor som gäller migration, som önskan om återresa, för vi dem vidare till Migrationsverket, säger han.

Sultani, som skrek det muslimska stridsropet ”Allahu akbar” när han oprovocerat högg ner sju svenskar, sitter nu häktad. Vid häktningsförhandlingen i fredags hävdade han sin oskuld genom att slå näven i bordet och skrika ”Jag har inte gjort något”.

LÄS ÄVEN: Sultani skrek ”Allahu Akbar” när han högg svenskarna