På gränsen mellan Dalarna och Gästrikland planeras nu ett 40-tal gigantiska vindkraftverk. Men de som bor i området vill inte ha dem.
– Vår närmiljö och livskvalitet förstörs, säger en av de boende.

Det är det norska bolaget Njordr som vill bygga vindsnurrorna som ska kunna bli hela 280 meter höga, nästan som Eiffeltornet. Men medan vindkraftsutbyggnaden rasar på växer motståndet. Kritiken är att det dödar fåglar, sänker fastighetsvärdet på folks bostäder, skapar ljudföroreningar, förstör naturmiljöerna men även att det är ineffektivt, opålitligt och faktiskt mer skadligt för miljön än både vattenkraft och kärnkraft.

Dessutom går det inte att återvinna vindturbinernas blad, vilket Samnytt skrivit om tidigare.

LÄS MER: Vindkraftblad kan inte återvinnas – slängs i stora markdepåer

600 underskrifter

I området omkring Lumsheden nära Falun planeras ytterligare 40 nya vindkraftverk men byborna där har mobiliserat. De har startat en namninsamling som ni är uppe på 600 underskrifter. En egen bullermätning har gjorts och en av organisatörerna av protesterna, Lars Kallberg, menar att han kommer få 38 decibel oljud på hans gård.

– Vi kommer ha ett svagt brusande ljud, och blinkande ljus in i huset, säger han till Dagens Nyheter.

Ytterligare åverkan blir det när stora områden skog huggs ner och mänger med vägar och kablage ska ner i marken.

Anledningen till den fortsatt kraftiga utbyggnaden är regeringens mål på 100% förnybart som sa stå klart 2040. Tanken är att elproduktionen ska vara fritt från fossila utsläpp. Men flera analyser, bland annat en publicerad i ansedd Forbes, visar att vinkraften faktiskt orsakar med utsläpp av koldioxid än kärnkraft om man ser till hela produktionscykeln.

Samtidigt ges diverse subventioner till vindkraften medan kärnkraften i stället åläggs med skatter. Enligt energimyndigheten stod vindkraften för 17 procent av den totala elproduktionen år 2020.

LÄS ÄVEN: Stängning av Ringhals driver upp fossilbaserad elproduktion

LÄS ÄVEN: Alla Sveriges län ska förberedas för mer vindkraft