1200px-Mount_Washington_Summer

Mount Washington from Forbidden Plateau in the Summer

Vetenskap

Mount Washington kan slå köldrekord

Publicerad 2/5/2023
Annons

Det är amerikanska National Weather Service som i en projektion kommit fram till att Mount Washington under fredagen kan komma att slå ett gammalt köldrekord. Berget kan därmed nå sin lägsta temperatur på 138 år.

Mount Washington är den högsta toppen som hör till New Hampshire´s White Mountains. Bergstoppen är känd för sitt extrema väder med tillhörande låga temperaturer. Vindstyrkan på berget kan uppnå 127 kilometer i timmen och det är en anledning till varför temperaturen kan sjunka så lågt.

LÄS ÄVEN: Åkesson: ”Fler dör av kyla än värme” – Bolund rasar

Det råder viss tvekan om vilket köldrekord som egentligen kan räknas som det officiella. En notering från 1885 gjord av en meteorolog gör gällande att temperaturen ska ha gått under -50 grader. När det kommer till uppmätt temperatur finns det dock en mätning från 1934 gjord av Mount Washington Observatory som visar att temperaturen ska ha gått ner till -47 grader.

Oaktat vilken temperaturmätning som ska räknas som den officiella kan köldrekordet komma att slås under den kommande fredagen enligt Business Insider.

LÄS ÄVEN: Vaccinationskritik och skepsis mot klimatförändringar förbjuds

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
770Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons