Den svenska abortlagstiftningen är den enda rätta. Kvinnor som lever i andra länder med en annan abortlagstiftning bör därför erbjudas möjlighet att komma till Sverige och göra abort på de svenska skattebetalarnas bekostnad. Det föreslår biståndsminister Isabella Lövin (MP) och hennes partikamrat Janine Alm Ericson, som är partiets jämställdhetspolitiska talesperson.

Redan idag har kvinnor från andra länder rätt att komma till Sverige och ta den svenska vårdens resurser i anspråk för abortingrepp. Man tillåts dock inte lägga över kostnaden på de svenska skattebetalarna. Det vill Miljöpartiet nu ändra på.

De två miljöpartisterna nämner som exempel Polen där abortlagstiftningen är mer restriktiv än i Sverige. MP menar att Sverige har ett ansvar att sätta den polska lagstiftningen ur spel genom att erbjuda polska kvinnor gratis abort i Sverige. Även resan till och från Sverige förefaller man öppna för att subventionera.

Men förslaget inskränker sig inte till Polen eller EU-området. Miljöpartiet menar att alla kvinnor i världen bör erbjudas kostnadsfri abort i Sverige.

Partiet presenterar inte någon konsekvensanalys av vad förslaget skulle innebära i form av belastning på den svenska vårdapparaten och kostnader för de svenska skattebetalarna. Janine Alm Ericsons pressekreterare Sofia Guerrero uppger till Samhällsnytt att någon sådan utredning inte har gjorts:

– Det ligger i sakens natur att det är jättesvårt att göra en kostnadskalkyl eftersom mörkertalet är jättestort. Man vet inte hur många som skulle använda sig av det alternativet om det var möjligt.

Men ni har inte gjort någon bedömning alls av hur många som kan tänkas komma? Inte låtit Riksdagens utredningstjänst titta på det?

– Man får avvakta och se utvecklingen hur många som skulle kunna komma hit och om det blir väldigt ansträngt i nåt landsting och då skjuta till extra resurser.

Man kan ju tänka sig att det kan komma väldigt många på kort tid om kostnaden sjunker från dagens mellan 5000 och 15000 kronor till noll och att det leder till en ohanterbar situation för vården, ungefär som för Migrationsverket när det hösten 2015 kom 163 000 asylsökande till Sverige.

– Vi har resonerat fram och tillbaka om det här och vår utgångspunkt är att mänskliga rättigheter inte har något pris. Det här är en solidarisk handling som vi har råd med.

Det utförs redan nu nästan 40 000 aborter om året i Sverige. Det är flest i Norden samtidigt som den svenska vårdapparaten är hårt ansträngd och det saknas vårdpersonal, exempelvis barnmorskor, som har behörighet att utföra aborter.

Anta att det blir en fördubbling eller rentav en tiodubbling av antalet abortsökande om Sverige erbjuder alla kvinnor i världen gratis abort. Om de resurserna överhuvudtaget inte finns och inte kan köpas för pengar innebär det väl att man tvingas skicka hem kvinnor igen utan att de fått någon abort?

– Man får ju se hur det utvecklas. Även om det är hela världen vi pratar om så är det många från Polen som åker över till Tyskland i första hand, ett land som man har en gräns emot.

Har Tyskland alltså sådan subventionerad abort för utländska medborgare som ni i Miljöpartiet föreslår att Sverige ska införa?

– Jag vet faktiskt inte det. Men jag vet att många kvinnor åker över till Tyskland eftersom alternativet annars är en illegal abort i Polen med hälsan som insats. Det är en fruktansvärd situation för de här kvinnorna.

Men om man ska använda Tyskland som indikator på hur många kvinnor som kan tänkas komma hit med ert förslag, då är det väl bara relevant jämförelse om Tyskland är ett land som erbjuder gratis aborter till utländska kvinnor, inte ett land som tar ut de faktiska kostnaderna på samma sätt som Sverige gör idag?

– Jo.

Du och Janine återkommer till Polen. Vad jag förstår så strider inte Polens abortlagstiftning mot några EU-direktiv. Borde inte den här frågan drivas på EU-nivå om man vill få till stånd en mer enhetlig och svensk abortlagstiftning i andra EU-länder, i stället för att Sverige som enskilt land försöker sätta andra länders abortlagstiftning ur spel genom att bjuda in de ländernas kvinnor hit?

– Jag vet inte hur stora möjligheter man har från EU-nivå att gå in i enskilda staters lagstiftning. Men Lag och rättvisa i Polen vill ta bort de tre nuvarande undantagen i sitt abortförbud – även om du har blivit våldtagen så ska du vara tvungen att föda det barnet.

Men du känner inte till om ett totalt abortförbud skulle kunna strida mot EU-reglerna och hur stora möjligheter Polen har att verkligen införa dessa ytterligare skärpningar?

– Nej, jag har inte stenkoll på det där.