Efter en mindre regeringsombildning nyligen tillträdde Miljöpartiets Åsa Lindhagen som finansmarknadsminister. Utåt kommunicerar hon och hennes parti ”klimatsmarta” energislag som sol och vind. Men när de egna pensionspengarna ska placeras sker investeringarna i stället i bland annat kärnkraft, flyg och oljeprospektering i Stilla havet. Det avslöjar Dagens Industri (betalartikel 21-02-18).

I samnband med regeringsombildningen för två veckor sedan deklarerade Åsa Lindhagen med hög svansföring att ”finansmarknaden har en viktig roll att spela när det gäller utvecklingen mot ett hållbart samhälle och det arbetet vill jag fortsätta att driva framåt”.

Oljeraffinaderier och pipelines

När Dagens Industri granskar hur Lindhagen placerat sina avsättningar till tjänstepensions framkommer det att ministern inte är beredd att själv riskera sina pengar i ”hållbara” projekt. I stället har hon valt mer traditionella och säkra företag som oljeraffinaderier och företag som transporterar olja i pipelines.

Konkret handlar det om AMF-fonder som satsat stort med hundratals miljoner på bland annat det franska oljebolaget Total SE, det kanadensiska pipelinebolaget Enbridge och indiska Reliance Industries som driver oljeraffinaderier i stor skala.

Har pensionspengar i Sverige största CO2-bov

Andra fonder som den nytillträdda MP-ministern placerat pensionspengarna i är sådana som har stora innehav i norska oljejätten Equinor, spanska oljebolaget Repsol och svenska stålbolaget SSAB som släpper ut mest koldioxid av alla företag i Sverige.

Vidare har finansmarknadsministern pensionspengar i Länsförsäkringars fonder som investerat stort i gruv- och oljebolag i Australien, prospekteringsbolag i Papa Nya Guinea och flygplatser i Frankrike. Även kärnkraft ingår i de verksamheter som Lindhagen valt för sina penningplaceringar.

Vill inte tala med media

Åsa Lindhagen har efter avslöjandena gjort sig oanträffbar för media. Hennes pressansvarige meddelar dock via ett sms till DI att ministern, tvärtemot vad tidningen påträffat ”sparat i fonder med hållbarhetsprofil och låg koldioxidrisk”.

Presstjänsten skriver vidare att Líndhagen ”regelbundet ser över sitt pensionssparande” och att det finns ”fondinnehav hon kommer att flytta”. Huruvida den avsikten fanns innan avslöjandena eller är ett resultat av dessa framgår inte.

Flertal tidigare avslöjanden

Lindhagen är inte den första i sitt parti som beslås med att inte leva som hon eller han lär. Tidigare språkrör som Åsa Romson, Isabella Lövin och Maria Wetterstrand har figurerat i allt annan än miljövänliga sammanhang. Även Per Bolund som efter omorganiseringen av regeringen nu kan titulera sig miljö- och klimatminister har avslöjats att privat investera sina pengar i kärnkraft, olja och flyg. Detsamma gäller kulturminister Amanda Lind.

LÄS ÄVEN: MP-topparna investerar i kolkraft, flyg och olja: ”Kände inte till detta”

LÄS ÄVEN: Miljöpartistisk politiker kör 22 äldre bilar: ”Vi undanhåller bilar ur trafik”

LÄS ÄVEN: Klimatminister Isabella Lövins lyxflygnota: 1,5 miljoner kronor – ”Vill känna mig fräsch”