miljöpartiet

Foto: Holger Ellgaard.

Inrikes

MP-riksdagsledamot anklagas för att ha antastat bebis

Publicerad 11/27/2017
Annons

➤ Trots att flera kvinnor larmat om mannens beteende har han kunnat sitta kvar och komma in i riksdagen.

I över tio års tid ska miljöpartisten ha ägnat sig åt trakasserier och sexuella närmanden, detta enligt källor inom partiet DN talat med.

– Det har varit känt för personer i ledande positioner inom partiet i minst tio år. Att man skulle akta sig för den här riksdagsledamoten var bland det första jag fick höra när jag började engagera mig i partiet, berättar en person med hög position inom Miljöpartiet, för Dagens Nyheter.

Utöver att ha trakasseriet unga kvinnor inom partiet ska mannen också ha förgripit sig på en fem månader gammal flicka.

Det var 2014 en kvinnlig partimedlem tog med sig sin bebis till en lunch då mannen bad att få hålla henne och då stoppade tungan i hennes mun. Händelsen ska ha polisanmälts 2015 men lades ned.

Då kvinnan i sociala medier nyligen berättade vad som skett, och namngav mannen, kontaktades hon av en kollega på den lokala MP-avdelningen som ville att hon skulle ta bort uttalandet då det låg för långt tillbaka i tiden.

– Man borde ha tagit bort honom från listorna för länge sedan, oavsett vad man kunnat leda i bevis och inte. Man har flera kvinnor som oberoende av varandra under flera år larmat om obehagliga närmanden och sexuella anspelningar. En sådan person hör inte hemma i ett feministiskt parti, säger en MP-källa.

Mannen står på valbar plats till riksdagen inför nästa års val och en internutredning ska pågå.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons