per-bolund-labb
Inrikes

MP-språkrör forskningsförnekare – går emot experter

Publicerad 12/6/2022
Annons

Till skillnad mot regeringen och Sverigedemokraterna vill Miljöpartiet höja inblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel. Forskare som konstaterat att reduktionsplikten inte påverkar speciellt mycket menar språkröret Per Bolund har fel.

Enligt före detta klimatminister Per Bolund (MP) är det av yttersta vikt att ”Sverige går före och visar vägen” i den gröna omställningen, detta för att ”något ska hända”.

LÄS ÄVEN: Preem: Svenska bilister vill behålla reduktionsplikten

Nytillträdda klimatminister Romina Pourmokhtari (L) fick dock ett annat intryck då hon medverkade på FN:s klimatkonferens COP27 i Egypten nyligen.

I en intervju med DN beskriver hon regeringens sänkning av reduktionsplikten som en icke-fråga i internationella sammanhang, och ingen utanför Sveriges gränser bryr sig.

– Det är så tydligt att det inte är någon som bryr sig om Sverige och reduktionsplikten, förutom kanske Norge och Danmark, och knappt de heller, säger hon.

Docent och nationalekonom

Medan Bolund fortsätter att peka ut reduktionsplikten som avgörande anser expertisen annorlunda. Enligt docenten Stefan Wirsenius är den svenska reduktionsplikten inte ändamålsenlig då Sverige är importberoende av biodrivmedel.

– Eftersom EU:s regelverk inte beaktar koldioxid från de indirekta utsläppen från bioenergi så kommer användningen att kunna bokföras som minskade utsläpp även om de leder till ökade utsläpp på platser utanför Europa, säger miljö- och resursanalysforskaren till SvD.

Det är dock något Bolund inte håller med om och menar ”inte stämmer”.

LÄS ÄVEN: Expert: Reduktionsplikten minskar inte utsläppen

– Det där är ju en forskare på Chalmers som nu har fört fram den kritiken och jag skulle säga att det finns väldigt många andra forskare som har en annan syn. Vi har ju också alla våra expertmyndighet som säger att det här är ett högst omistligt verktyg om vi ska klara av klimatkrisen.

– Man förenklar en komplex verklighet, säger han.

Ytterligare kritik från nationalekonomen John Hassler går ut på att Sveriges politik avseende reduktionsplikten inte går att ta efter för andra länder då utbudet på biodrivmedel inte räcker. Inte heller det accepterar Bolund.

Brukade stödja forskningen

Trots att Bolund nu förkastar vad vetenskapen och forskningen säger, lät det annorlunda nyligen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons