Två medlemmar i Extinction rebellion åtalas för brott mot luftfartslagen sedan de i februari i år stoppat ett flygplan på Malmö Airport. En av de åtalade är Barbro Stigsdotter, fram till nyligen språkrör för Miljöpartiet i Höganäs.
– Jag gissar att åklagaren yrkar på böter, säger Barbro Stigsdotter till Samnytt.

Det är förmiddagen den 27 februari i år som Barbro Stigsdotter och Josefin Eidrup Dahlberg från Extinction rebellion slår till mot flygtrafiken på Malmö Airport. Extinction rebellion är en extrem gruppering som genomför attentat och aktioner för att, som de menar det, försöka ”rädda klimatet”.

LÄS ÄVEN: Klimat-Gretas extremister skapade kaos i attacker mot flygplatser

De båda extremisterna har bokat biljett på SAS avgång till Stockholm, men under säkerhetsgenomgången strax innan flygplanet ska lyfta ställer de sig plötsligt upp i flygplanet och läser upp en klimatprotest. När kabinpersonalen och senare även kaptenen ombord beordrar dem att sätta sig ned, vägrar de.

– Vi rusar mot katastrofala följder av den globala uppvärmningen: Massvält, massmigration, kollaps av våra ekosystem och våra samhällen som vi ser exempel på idag. Därför gör jag och Barbro det som kallas för fredlig civil olydnad, läser Josefin innantill ur ett förberett tal.

Irriterade passagerare

Den förmenta klimataktionen leder till kraftig irritation bland medpassagerarna. Flera uppmanar de båda kvinnorna att sätta sig ned eller lämna flygplanet.

Faksimil

– Sätter er ned! Jag ska iväg med ett annat plan, vädjar en kvinna i bakgrunden i en video som extremisterna laddat upp till Facebook.

LÄS ÄVEN: MP-toppen erkänner: Vi ”bytte ut” Vattenfalls styrelse för att kunna avveckla kärnkraften

– Stick! Stick! uppmanar en man.

”Vi kommer stå kvar”

Men de båda kvinnliga extremisterna vägrar.

– Vi kommer inte att sätta oss ned på våra platser igen, utan vi kommer stå kvar tills vakterna kommer och för oss härifrån, berättar Josefin.

Någon av passagerarna kommer fram och sliter till sig pappret med talet som Josefin har i handen, och såväl passagerare som kabinpersonal försöker ta ifrån kvinnorna deras mobiltelefoner.

Faksimil

Till slut anländer skyddsvakter till flygplanet. De släpar ut Josefin Eidrup Dahlberg ur planet, eftersom hon vägrar lämna det frivilligt. Efter att hennes kumpan avlägsnats väljer Barbro Stigsdotter att självmant lämna planet, eskorterad av kabinpersonalen.

Hundratals försenade

Avgången från Malmö och de tjugo passagerarna ombord på den försenas med 37 minuter på grund av extremisternas agerande. Men aktionen leder till följdförseningar på upp till en timme för ytterligare fyra av SAS avgångar, varav samtliga med mångdubbelt fler passagerare. Det innebär att sammanlagt 659 resenärer drabbas.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Klimatextremisterna räddar planeten med ”klimatvrål”

SAS kräver de båda aktivisterna på 27 641 kronor i en beräknad schablonersättning. Flygbolaget uppger att det är omöjligt att veta exakt hur mycket förseningarna kommer kosta då ersättningskrav från passagerare som på grund av förseningen exempelvis missat ett anknytande flygplan kan komma in i upp till ett år efteråt.

Fler aktioner

Barbro Stigsdotter och Josefin Eidrup Dahlberg genomför sin aktion mot SAS-planet på Malmö Airport samma vecka som Ryssland invaderar Ukraina. Aktivisterna nämner även Ryssland och kriget i Ukraina i sitt tal.

LÄS ÄVEN: SD-ja till MP-ledd klimatdeal – ”Vi vill jobba mot minskade utsläpp”

Samma helg genomförs ytterligare aktioner mot andra flygplatser runt om i Sverige. Flygplatserna Arlanda, Bromma, Landvetter, Sturup, Umeå och Ängelholm-Helsingborg drabbas på liknande sätt när aktivister antingen bokar plats på flyg som de sedan vägrar sitta ned på, eller stormar ut på landningsbanan för att på så sätt sabotera flygtrafiken.

Det är Extinction rebellion som ligger bakom samtliga attentat, och de är koordinerade och planerade för att orsaka maximala störningar.

”Heltidsaktivist”

Extinction rebellion-extremisten Josefin Eidrup Dahlberg är 28 år gammal och enligt egen utsago ”miljövetare och heltidsaktivist i Extinction rebellion”. I polisförhör förnekar hon brott.

– Jag hävdar nödvärn, säger hon i polisförhör.

LÄS ÄVEN: MP: Skicka svenska barn till förorten – ”Vi kan inte ha den här segregationen”

– Vi befinner oss i en klimatkris, varpå jag behöver agera. Att följa lagen till punkt och pricka är inte alltid det som är moraliskt rätt. Det är som att stjäla en båt när någon håller håller på att drunkna.

MP-språkrör

Josefins kumpan Barbro Stigsdotter är 69 år gammal och var åtminstone fram till nyligen språkrör för Miljöpartiet i Höganäs.

– Jag erkänner omständigheterna i sak men förnekar brott, säger hon i polisförhör.

Hon konstaterar också att det inte fanns så mycket förståelse bland medpassagerarna för aktionen.

Barbro Stigsdotter tillsammans med partikolleger i Höganäs. Foto: Miljöpartiet i Höganäs

– Det var inte så lätt att hålla talet för det var flera som protesterade. Kaptenen eller någon ropade ut olika saker, så mycket av det vi sa hördes nog inte.

Den 69-åriga MP-kvinnan har tidigare deltagit i ett flertal liknande aktioner, inte minst i Stockholm. Hennes namn förekommer enligt Stockholms tingsrätt i inte mindre än fem brottmål.

Lämnade MP-uppdrag

Barbro Stigsdotter berättar för Samnytt att hon lämnade sitt uppdrag som lokalt MP-språkrör i augusti ifjol.

Enligt henne var det inte alla i partiet, i synnerhet i Höganäs, som uppskattade hennes illegala aktivism. Vissa tyckte att den hamnade i konflikt med hennes roll som språkrör.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet: Bygg utan cement

– Jag har inte tyckt att det varit någon konflikt, säger hon till Samnytt.

– Det blev diskussioner och det var mitt i sommaren. Folk var på semester. Till slut tröttnade jag och avsade mig allting.

Åtalas

Nu åtalas Barbro Stigsdotter och Josefin Eidrup Dahlberg för brott mot kapitel 13, paragraf 4 i luftfartslagen. Enligt den kan straffet bli upp till sex månaders fängelse för den ”som passagerare inte åtlyder vad befälhavaren bestämmer om ordningen ombord”.

Barbro tror däremot för ett milt straff för både henne och Josefin.

– Jag är bara en amatör, men jag gissar att åklagaren yrkar på böter, säger hon till Samnytt.

Samnytt har inför publiceringen av denna artikel sökt fler företrädare för Miljöpartiet i Höganäs.

LÄS ÄVEN: SVT:s klimatreporter rekryterades från MP till public service