Miljöpartiet

T.v. Per Bolund (MP) och Amanda Lind (MP). T.h. Kolkraftverk. Foto: Faksimil Facebook/Mriya

Inrikes

MP-topparna investerar i kolkraft, flyg och olja: ”Kände inte till detta”

Publicerad 7/24/2020
Annons

Miljöpartiet som förespråkar hundra procent förnybar el och värme redan till år 2030 har samtidigt partitoppar tillika regeringsministrar som tjänar pengar på investeringar utomlands i flyg, kolkraft, kärnkraft och olja. När politikerna konfronteras påstår de sig inte haft kännedom om detta.

Det var på torsdagen som Dagens Industri avslöjade att finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och kulturminister Amanda Lind (MP) har investerat i fonder som har innehav i verksamheter som går stick i stäv med den egna politiken på hemmaplan.

LÄS ÄVEN: Miljöpartistisk politiker kör 22 äldre bilar: ”Vi undanhåller bilar ur trafik”

Tidningens granskning visar att Lind har placerat 70 000 kronor i två fonder hos SEB som i sin tur har investerat i Australiens största flygplats Sydney Airport. Vidare sitter Lind på innehav inom olja, kärnkraft och olja.

Efter medieuppmärksamheten har Lind kommenterat innehavet med att det är en gåva som hennes barn har fått. Hon påstår att hon nu ska flytta kapitalet till andra fonder.

– Jag har inte känt till detta innehåll och det är ingenting jag vill stödja, försvarar Lind i ett uttalande till Di.

MP-toppen satsar på olja

När det gäller Bolund framgår det att han har omkring 770 000 kronor fördelat i flera fonder. Bland annat finns pengar placerade i en fond hos Nordea med innehav i amerikansk kärnkraft och fransk olja.

– Det där är en fond som jag investerade i för många år sedan. Jag kommer nu att sälja innehavet, meddelar Bolund Di.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Maria Wetterstrand utredde frågan om förnybart flygbränsle – sitter i styrelsen för bolag som ska producera det

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
624Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons