I torsdag presenterades den mångårige SVT-meteorologen Pär Holmgren som ett av Miljöpartiets toppnamn inför EU-parlamentsvalet nästa år. Nu framkommer uppgifter i sociala medier om att Holmberg tidigare har förespråkat antidemokratiska idéer.

Den nyblivne miljöpartisten och sedan länge SVT:s meteorolog och flitige ”klimatexpert” hoppas vinna väljarnas förtroende i vår för att kunna väcka Bryssel om att världen är på väg att gå under.

Holmgren presenterades i torsdags, vid sidan av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, som Miljöpartiets toppnamn till EU-parlamentsvalet i vår. Sedan kandidaturen offentliggjordes har grävare i sociala medier påmint väljarna om att Holmgren tidigare förespråkat avskaffade politiska val och diktatur som lösning på den klimatapokalyps han tror är snart förestående.

LÄS MER: SVT-meteorolog toppnamn för Miljöpartiet i EU-valet

En artikel från 2009 i Magasinet Neo belyser hur Holmgren medverkade i ett inslag i Aftonbladet TV. I programmet ”Korseld” förklarade Holmgren att han vill avskaffa demokratin eftersom tiden rinner ut och att det inte tid för att ”käbbla” . I artikeln citeras Holmgrens uttalande från tv-programmet.

”Jag fick en fråga för ett antal år sedan, vad skulle du göra om du var statsminister? Och då svarade jag att jag skulle snabbt avskaffa alla val. För att det jag ser framför mig nu, det är ungefär en lika stor utmaning som ett tredje världskrig”.

Holmgren: ”Skämtsamt”
I en debattartikel 2009 i Aftonbladet svarade Holmgren på kritiken mot de uttalanden han gjort och menade nu att det aldrig varit fråga om att faktiskt genomföra det han pratat om. Det skulle i stället uppfattas endast som något skämtsamt han uttryckt med glimten i ögat.

Global diktatur
Men så sent som för en månad sedan uppmärksammade Holmgren en debattartikel i DN Kultur (2018-11-28) av Torbjörn Tännsjö. I artikeln förespråkas en totalitär styrning för att råda bot på klimatproblemet. Holmgren beskriver debattartikeln som ”intressant” och gillar att någon ”vågar tänka utanför boxen”.