0
Inrikes

MP:s förslag mot gängbrottslighet: ”Allvarssamtal” och föreskolelärare

Publicerad 9/5/2020
Annons

Gängbrottsligheten är i fokus i den politiska debatten i Sverige idag. Nu kommer Miljöpartiet med sin syn på hur den ska bekämpas: med ”allvarssamtal”, ”sociala insatsgrupper” och höjda löner för förskolelärare. 

Det är i en debattartikel i Aftonbladet som tre företrädare för MP, varav en är deras rättspolitiske talesperson, Johanna Öfverbeck, förklarar att ”det är nog nu” och presenterar sedan sina förslag mot gängbrottsligheten.

De inleder med att påstå att de ”skärpt lagarna” har ”gett mer resurser till polisen” så att det finns ”bättre förutsättningar” för att bekämpa organiserad brottslighet. Men fokus i deras artikel är på något helt annat.

Miljöpartiet menar att gängens framfart skulle stoppas med satsningar såsom ”allvarssamtal med polis och socialtjänst inom 48 timmar” och en ”lönesatsning på förskollärare i Malmös utsatta områden”.

Hånas på nätet

Utöver det pratar de bland annat om ”sociala insatsgrupper”, vilket är en metod där olika verksamheter samverkar för att hjälpa och stötta ungdomar att lämna en kriminell livsstil, ”höjd kvalitet på SIS-ungdomshem samt ”barnahus”, vilket är ett samlat ställe där polis, läkare, socialtjänst och personal från BUP finns.

Men åtgärderna skrattas ut.

Även på Aftonbladets Facebook-sida där artikeln diskuteras får MP hård kritik. ”Vilka är det som vill utöka invandringen då? Jävla pack” skriver en läsare. En annan är sarkastisk: ”Ja jösses. Ta inte i så ni spricker MP. Samtal, saft, förståelse och bulle. Det funkar inte längre.”

Lars Andersson kallar dem ”hopplöst odugliga”: ”Ni miljöpartister var otroligt effektiva när det gällde att skapa segration, utanförskap och kriminalitet, men ni är hopplöst odugliga på att lösa problemen er politik skapat”.

Inte första gången

Det är inte första gången Miljöpartiet föreslår mjuka åtgärder mot den organiserade brottsligheten. I februari 2012 presenterade MP:s dåvarande rättspolitiska talesperson Maria Ferm partiets politik mot den organiserade brottsligheten och tongångarna känns igen.


Skärmbild Expressen år 2012

authorimage

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons