Muhammad Rodwan dömdes i fredags till 16 års fängelse för att oprovocerat attackerat och huggit den brittiske polismannen Stuart Outten sex gånger i huvudet med en rostig machete. Rodwan hävdade självförsvar.

Det hela började som en enkel trafikförseelse. Muhammad Rodwan hade stoppats vid en rutinkontroll. Han försökte fly då det visade sig att hans bil saknade försäkring. Rodwan sparkade polismannen Stuart Outten i bröstkorgen och slog honom i ansiktet.

Polisen hyllas som hjälte

Polisen försökte greppa våldsmannen med ett tag om nacken, varpå några av hans dreadlocks slets loss. Då sträckte sig Rodwan in i sin bil efter en rostig machete. Rowan hävdade i domstol att han hade den 60 cm långa kniven för att utföra trädgårdsarbete och menade att han nu handlade i självförsvar.

Med ett skrik attackerade Muhammad Rodwan med macheten i högsta hugg. Polismannen fick tog emot ett flertal hugg, bland annat sex stycken i huvudet. Trots detta lyckades Stuart Outten ha sinnesnärvaro nog att få fram sin elpistol och stoppa den vilda attacken. Han hyllas som en hjälte och brittisk media kallar honom för ”Storbritanniens modigaste polis”.

Polismannens första försök att avfyra elpistolen misslyckades, i paniken missade han målet. Outten berättade i domstolen att han endast överlevde tack vare att elpistolen hade en andra bult.

Tidigare snarlik attack hemlighölls

Många ställer sig efter domen ifrågasättande till att Rodwan friades från mordförsök och endast dömdes för att ha uppsåtligt skadat polisen, efter att det visat sig att juryn aldrig fått höra om Muhammad Rodwans våldsamma förflutna.

Den 56-årige mannen har nämligen tidigare suttit nio år i fängelse för en snarlik attack 1996, då mot två män. Ett av offren var nära att förlora ena handen efter att oprovocerat huggits med machete av Rodwan. Han dömdes även redan 1983 för våldtäkt och satt då tre år i fängelse.

Detta hölls hemligt för juryn då domare Sue Carr beslutat att Rodwans tidigare brott ej skulle ligga honom till last. Så trots att jurymedlemmar frågade om mannens tidigare historia fick de ingenting veta om dessa brott. Istället för mordförsök dömdes Muhammad Rodwan till den lägre brottsrubriceringen uppsåtligt vållande till kroppsskada.

Delar av händelsen filmades: