Malmö_hovrätt_silhuett
Inrikes

Muhammed Abdelrada får straffet sänkt för medhjälp till gängkriminell avrättning

Publicerad 4/10/2018
Annons

26-årige Muhammed Hassan Abdelrada dömdes tidigare i år av Malmö tingsrätt till tolv års fängelse för medhjälp till mordförsök. Nu sänker hovrätten påföljden till tio års fängelse.

Det var den 29 mars förra året som Muhammed lurade ut sin kumpan Maysem till Dansörgatan i bostadsområdet Lindeborg i Malmö där andra kumpaner väntade med skjutvapen för att avrätta Maysem. Trots att Maysem sköts med ett flertal skott i huvudet, ryggen, buken och armarna överlevde han mirakulöst. Detta på grund av att han bar skottsäker väst och snabbt kom under vård.

Hovrätten över Skåne och Blekinge menar att 12 års fängelse är en för sträng påföljd för brottet och ändrar därför tingsrättens dom (Mål nr: B 498-18). Detta trots att Muhammed är dömd för ett stort antal grova brott tidigare och trots att han vägrat berätta vilka det var som sköt Maysem, något som resulterat i att dessa personer inte har kunnat identifieras och lagföras, utan fortfarande är på fri fot att fortsätta sin gängkriminella verksamhet.

Hovrätten förkortar också strafftiden ytterligare. Det gör man genom att räkna av den tid som Muhammed satt frihetsberövad i Danmark där han greps efter att ha försökt undkomma den svenska rättvisan. Den tid han suttit häktad i Sverige i avvaktan på rättegång räknas också bort från strafftiden, liksom shablonmässigt sedan en tredjedel av av de tio åren.

Ytterligare en person greps initialt misstänkt för medhjälp till mordet och ställdes inför rätta. Han friades emellertid av tingsrätten i brist på bevis.

Motivet till avrättningen av Maysem som inte helt lyckades var en infekterad konflikt inom den gängkriminella miljön i Malmö som helt domineras av personer med utomvästlig och oftast asylrelaterad invandrarbakgrund. I konflikten har flera andra gängmedlemmar skjutits ihjäl.

Straffet inkluderar förutom mordförsöket också narkotikabrott. Muhammed är tidigare dömd för bland annat misshandel, narkotikabrott, narkotikasmuggling, rån, utpressning, olaga frihetsberövande, egenmäktigt förfarande, häleri, bilstöld, olovlig körning, rattfylleri och fortkörning – brottslighet som han gjort sig skyldig till under de senaste åtta åren.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons