Namnet Muhammed blir i takt med den utomvästliga invandringen allt vanligare runt om i Europa. Ny statistik visar nu att namnet var det mest förekommande bland nyfödda pojkar i den tyska huvudstaden under fjolåret.

LÄS ÄVEN: Personer med utländsk bakgrund ökar snabbt – nu 29 procent av befolkningen

Det är tidningen Bild som har uppmärksammar informationen från Gesellschaft für Deutsche Sprache (GfDS) som visar att det muslimska namnet Muhammed med alla dess olika varianter av stavningar är det vanligaste pojknamnet bland nyfödda i Berlin, rapporterar Breitbart.

Utöver huvudstaden växer namnet även i Bremen där det hamnade på en tredje plats över de vanligast förekommande namnen bland nyfödda pojkar.

LÄS ÄVEN: ”2028 kommer uppemot en tredjedel av alla nyfödda barn att födas av utrikes födda och invandrade mödrar”

Sett till hela landet är de fem mest populära pojknamnen Paul, Alexander, Maximilian, Elias och Ben. Men trots att Muhammed inte tar sig in bland de tio vanligaste namnen bland nyfödda pojkar i Tyskland ser man en kraftig ökning. Enligt GfDS rapport för år 2017 har namnet tagit sig från plats 97 till 24 på endast ett årtionde.

Namnet växer i Europa
I de engelska regionerna London, West Midlands, Yorkshire och Humber är Muhammed med dess olika stavningar det vanligaste pojknamnet bland nyfödda. Enligt Breitbart har namnet varit ett av de mest förekommande bland nyfödda pojkar i både England och Wales under de senaste sex åren.

LÄS ÄVEN: Demografisk förändring sedan millennieskiftet: En miljon fler invandrare, hundratusen färre svenskar

Även i Belgien är Muhammed det vanligaste namnet bland nyfödda pojkar. I Österrike växer namnet också. År 2017 hamnade Muhammed på tredje plats över de mest förekommande namnen bland nyfödda pojkar i båda länderna.

Enligt den franska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån (SCB) är namnet det mest populära i förorter till Paris som innehar en stor andel muslimska invandrare.

LÄS ÄVEN: Rapport: Etniska svenskar i minoritet i Sverige till 2066 – bara 5 miljoner kvar i slutet av århundradet