Den välkände danske konstnären Kurt Westergaard har avlidit vid 86 års ålder. Westergaard blev allmänt känd när hans illustration av den muslimske profeten Muhammed publicerades i Jyllands-Posten 2005.

Som tecknare på Jyllands-Posten blev Kurt Westergaard ett förkroppsligande av yttrandefriheten i Danmark, skriver Berlingske i en dödsruna över konstnären. Hans karikatyr av profeten Muhammed skapade en av Danmarks största utrikespolitiska kriser någonsin, påminner Ekstra Bladet.

Själv har Westergaard beskrivit sig som ”en kulturellt radikal halvhippie som förespråkar fred, utrymme för alla och bra samexistens”.

Förutom att skapa utrikespolitisk kris gjorde Westergaards teckning honom till ett hatobjekt för muslimer världen över. Enligt uppgift sattes ett pris på hans huvud om åtskilliga miljoner kronor, skriver tidningen. Han tvingades snart leva under ständigt skydd av PET, den danska säkerhets- och underrättelsetjänsten.

Attackerades i sitt hem

Den 1 januari 2010 bröt sig en man med somalisk bakgrund in i Westergaards hem och attackerade honom med yxa och kniv. Westergaard undkom genom att låsa in sig i sitt badrum, som myndigheterna inrett som ett säkerhetsrum.

Polis var snabbt på plats och sköt angriparen ena benet och armen, sedan han attackerat även dem med sina vapen. Mannen dömdes till tio års fängelse och utvisades sedan på livstid. Efter mordförsöket utökade PET Westergaards livvaktsskydd ytterligare.

Ett par år senare häktades också en 29-årig man. Detta efter att ha uttalat bombhot mot Westergaard.

Westergaard föddes i Døstrup på Nordjylland. Innan han började som tecknare på Jyllands-Posten 1983 hade han arbetat i flera år som lärare i tyska samt skolinspektör. Vid Jyllands-Posten fortsatte Westergaard arbeta som tecknare fram till pensionen 2010.

”Jag vill bli ihågkommen som en som slog ett slag för yttrandefriheten. Men det råder ingen tvekan om att det finns någon som istället kommer ihåg mig som en satan som förolämpade en miljard människors religion”

Kurt Westergaard

Westergaard somnade in i stillhet efter en längre tids sjukdom. Han lämnar efter sig hustru, fem barn, tio barnbarn och ett barnbarnsbarn.