Hildegard (1)
Inrikes

Multisjuka 89-åringen Hildegard sökte akutvård – tvingades vänta 12 timmar och maken kollapsade

Publicerad 10/21/2019
Annons

När en multisjuk 89-årig kvinna hänvisades till akutvård vid Södersjukhuset i Stockholm för sina smärtor var det inte fråga om någon omedelbar hjälp som erbjöds. Efter ett halvt dygn kollapsade hennes make när paret satt i väntrummet. Det slutade med att båda två fick läggas in på sjukhus.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat Södersjukhuset som vid flera tillfällen tillfällen gått upp i stabsläge med anledning av för många patienter och brist på personal.

LÄS ÄVEN: Södersjukhuset i Stockholm i nytt stabsläge – saknas personal och plats för patienter

En av de patienter som vittnat om sjukhusets överbelastning är 89-åriga Hildegard Trinkies som hänvisades av en distriktssköterska till akutmottagningen efter att hon upplevt smärtor i flera dagar, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Patient tvingades vänta i flera timmar på akuten – avled i brist på vårdplats

Hildegard som är multisjuk med hjärtfel, diabetes och även är stomiopererad tvingades vänta tillsammans med sin make Carl-Edvard i hela 12 timmar för att få hjälp.


Maken kollapsade i väntan
De långa timmarna av väntan i ovisshet resulterade i att maken började kräkas och sedan kollapsade. Detta på grund av utmattningssyndrom konstaterade en läkare. Det slutade med att både Hildegard och Carl-Edvard lades in på sjukhuset.


Hildegard: ”Fann mig i situationen”
När SVT talar med paret är de frustrerade över att det går till på det här sättet och kallar upplevelsen för oacceptabel. Hildegard berättar dock att hon trots detta tålmodigt bara fann sig i situationen i väntrummet och sedan inte gjort stor sak av det.

LÄS ÄVEN: 97-åriga Erna sökte vård för benbrott – skickades hem med gåstol i taxi

simon liten

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons