I ett inlägg på sociala medier beklagar sig Valley Ghanem från Islamakademin över att det anordnas en matfestival i Malmö parallellt med att den muslimska fastemånaden ramadan pågår. Det ska visa sig att Ghanem har för vana att stämpla allt omkring sig hon inte gillar som ”islamofobi”.

Islamakademin är en sunni-islamisk förening i Malmö grundad av imamen Salahuddin Barakat 2013 som delvis finansieras av Malmö stads skattemedel. I styrelsen sitter bland andra Valley Ghanem, som också har ett förflutet på Länsstyrelsen Skåne och Migrationsverket.

För en knapp vecka sen publicerade hon ett inlägg med rubriken ”Malmö mat-festar och mat-frestar under muslim-fasta”.

LÄS ÄVEN: RAPPORT: Islam ett hot mot det svenska samhället

”Då och då framhåller jag att Malmö ligger i framkant vad gäller mångfald och inkludering av sin muslimska befolkning, men så går luften ur mig emellanåt och jag blir varse att vi har en lång väg att gå…”, skriver Ghanem.

”Att Malmö City väljer att hålla International Food Festival mitt under muslimernas fastemånad Ramadhan kan inte kallas för annat än tondövt”, heter det vidare.

Enligt Ghanem beräknas muslimerna uppnå en tredjedel av Malmös befolkning, ”men ändå är vi icke-existerande i stadens planering och tänk”. Hon är också övertygad om att muslimska organisationer, och muslimer överlag, ”motarbetas från att bebo stadens centrala delar”.

För många svenska namn

Stadens styre har också fel namn, anser hon.

Att avsaknad av mångfald och muslimsk representation i Malmös ledande organ är en ännu större höna är ganska lätt att se om vi läser namnen på Malmö citys styrelse:
Eric, Erik, Nina, Anette, Ann och Thomas.
Pinsamt Malmö!

Ingen central lokal

Senast i mars i år förekom Ghanem i ett reportage i Sydsvenskan. Då var det Islamakademins lokaler det var fel på, eller dess placering mer exakt.

– Vi har kämpat för att flytta in islam till centrala Malmö. Det finns ingen anledning till att vår religion bara ska finnas i förorterna. Muslimerna finns där, men de finns också i stan. Varför måste jag åka till Rosengård för att be eller träffa min församling? Den enda anledningen är islamofobin, säger Valley Ghanem, som sitter i Islamakademins styrelse.

Iranska kvinnokampen islamofobisk

I oktober 2022 var det som forskare och projektledare på den antirasistiska organisationen Ammanah i Malmö hon förekom i ett reportage i Expressen. Då ansåg hon att det ställs orimliga krav på svensk-muslimska kvinnor – detta apropå de iranska kvinnornas frihetskamp.

– Slöjbärande vill också jobba, gå ut med tjejkompisar och inte ständigt behöva vara aktivister. De vill inte behöva representera politik och regeringar och svara för vad som händer på andra sidan världen, säger hon. 

LÄS ÄVEN: Nye C-ledaren: Islam ska ta över Sverige – bara så det är

– Den diskursen drivs av människor som helt enkelt inte bryr sig om iranska kvinnor, utan mer försöker hitta anledningar att kritisera islam och muslimer. Men vad som händer politiskt i ett annat land har inte att göra med hur vi utövar vår religion i Sverige i dag.

Hon menade då också att ”man kan inte stötta denna kamp utan att stötta dess övergripande islamofobiska agenda som i grunden har en västerländsk definition på frihet”.

LÄS ÄVEN: Muslimen till SD-politikern: ”Islam ska växa och ta över Sverige – pissar på svensk lag”