religious and people concept – close up of muslim woman in hijab
Utrikes

Muslimer stämde NYC och vann

Publicerad 11/15/2020
Annons

Polisen i New York City får inte längre kräva att muslimska kvinnor ska blotta sitt hår ens vid fotografering av så kallade mugshots. Detta är resultatet av en stämning som pågått i tre års tid.

En grupp muslimska kvinnor har framgångsrikt stämt New York City, rapporterar USA Today. Resultatet är att polisen inte längre får kräva att de tar av sig maskeringen, ens vid fotografering för så kallade mugshots.

Kvinnorna hade arresterats vid olika tillfällen och skulle rutinmässigt fotograferas för identifikation. De uppmanades då ta av sina huvuddukar, något de fann oacceptabelt. Enligt stämningsansökan hävdade de att deras konstitutionella rättigheter kränktes när de tvingades ta av huvudbonaderna.

Kände sig kränkt

En av kvinnorna, Jamilla Clark, som arresterats till följd av att hon brutit ett besöksförbud mot sin tidigare make, uppgav att hon kände sig förödmjukad och fick panik när hennes religiösa övertygelse kränktes.

För att undvika att allmänheten gör kopplingen till just islamisering av samhället står det nu vem som helst fritt att även bära peruk vid fotograferingen, så länge man hävdar att den är religiöst motiverad, uppger Jihad Watch.

LÄS ÄVEN: POLISKÄLLA: Hijab-kvinna sparkas för ”inkompetens” – polisinstruktörer larmar om utbredda problem

Säkerheten underordnas den personliga integriteten

Den uppenbara risken att annat än den arresterades faktiska utseende kan döljas därunder, exempelvis vapen eller droger, underordnas nu den personliga integriteten. Enligt förlikningen får religiösa huvudbonader tillfälligt avlägsnas ”under begränsade omständigheter”, dock ej vid id-fotografering, och polisen måste vidta ”alla möjliga åtgärder för att respektera en fånges integritet, rättigheter och religiösa övertygelser”.

LÄS ÄVEN: Döms till böter efter kommentar om kvinnas slöja

Representerar kvinnans lägre status inom islam

Den islamiska slöjan, som representerar kvinnans lägre status inom islam och påbjuds bäras då andra män än kvinnans omedelbara familj närvarar, är omdebatterad även i Sverige. Samnytt har tidigare rapporterat om hur Sverigedemokraterna lyckats få bifall för förslaget att stoppa det kvinnoförtryckande plagget i Skurups skolor. Diskrimineringsombudsmannen påstår att förslaget strider mot diskrimineringslagen.

I vissa fall är det till och med förbjudet att kritisera användandet av den muslimska slöjan. I oktober dömdes en 55-årig kvinna till böter efter att hon påtalat att en receptarie på ett apotek i Jönköping skulle vara vackrare utan slöja, samt ifrågasatt om det var hennes man som tvingade henne bära den.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1027Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons