Det muslimska upploppet i Örebro eskalerar och flera polisbilar har satts i brand i Sveaparken. Minst åtta poliser uppges ha skadats.

De muslimska kravaller om på torsdagen ägde rum i Linköping och Norrköping fortsatte på fredagen först i norra Stockholm och senare också i Örebro.

Från Örebro rapporteras nu våldsamheter bortom polisens kontroll som inte ens lyckats freda sina egna fordon. Tre polisbilar, varav en piketbuss, har stuckits i brand av de uppretade muslimerna. Åtta poliser ska dessutom ha skadats, bland annat genom stening. För en av de skadade poliserna uppges tillståndet allvarligt medan övriga klarat sig undan med lindrigare skador.

Ett polisfordon stals av upploppsmakarna i Örebro, som sedan paraderade runt på stan i det. I Linköping på torsdagen övergav polisen flera av sina fordon som plundrades och vandaliserades av de religionspolitiska extremisterna. Flera av dem sågs sedan går runt i området iförda stulna kläder med polisens emblem.

Det muslimska våldet har sin upprinnelse i att den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan just nu genomför en turné genom landet där han manifesterar mot islam genom att bland annat bränna medhavda exemplar av Koranen. Paludan har fått tillstånd för demonstrationerna men det accepteras inte av stora delar av den invandrade lokalbefolkningen på de platser Paludan besökt.

I Linköping och Norrköping kunde manifestationerna på torsdagen inte genomföras. Tidigare på fredagen genomfördes dock en manifestation i Rinkeby i nordvästra Stockholm trots omfattande kravaller.

Paludan brände koran på annan plats

Utsatt tid för manifestationen var klockan 17 men den tiden kunde till följd av oroligheterna inte hållas. Medan upploppen pågick gav sig Paludan i stället iväg och brände en medhavd koran på annan plats i staden och dokumenterat koranbränningen på film. Filmen kan ses nedan.

– Koranen är en farlig bok, man kan få rök i ögonen om man bränner den. Men den är ännu farligare att läsa, resonerade Paludan med den brinnande boken i ena handen.

Paludan menade vidare att den svenska polisen kapitulerat inför det muslimska våldet.

Det finns inga uppgifter om att polisen gripit någon. Polisen vill själva varken bekräfta eller dementera huruvida så har skett. Däremot ska ett antal personer ha avlägsnats från området. Antalet uppretade muslimer på platsen har uppskattats till minst 200. Vid något tillfälle under kravallerna uppges polisen ha avlossat varningsskott.