Enligt en matematikprofessor verksam på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm var det att Nyans tog tillräckligt många röster som annars hade gått till Socialdemokraterna som gjorde så att det konservativa blocket gick segrande ur valet.

Ifall Socialdemokraterna fått bara 26 500 fler röster hade Magdalena Anderssons lag fått två riksdagsmandat till, ett från M och ett från SD, vilket hade lett till riksdagsmajoritet för de rödgröna. Det visar beräkningar av matematikprofessor Svante Linusson på KTH.

Enligt sluträkningen fick Nyans fick 28 352 röster i riksdagsvalet och man har främst lockat väljare som annars hade röstat just S i stor utsträckning.

LÄS ÄVEN: S-toppen: Valet ’misslyckande för demokratin’

”Om det är så många som 26.500 är förstås högst oklart. Det blir ju en spekulation”, skriver Svante Linusson i ett mejl till DN.

Han påpekar samtidigt att man i scenariot inte heller tar hänsyn till andra småpartier som Medborgerlig samling och AfS som kan ha tagit fler röster från M och SD än från S.

S tappar bland kärnväljarna

Medan Socialdemokraterna gick framåt i riksdagsvalet tappade partiet i samtliga så kallade särskilt utsatta områden där man normalt ligger som ohotad etta.

Även om partiet fortfarande är störst i dessa områden tappar man i snitt elva procentenheter och de partier som i stället vinner mark är Vänsterpartiet och Nyans.

Halvering

Allra mest tappar S i Rinkeby-Tensta i Stockholm – från 62,5 procent i förra valet till omkring 33 procent nu. Rosengård i Malmö och Vivalla i Örebro är de två andra områden där partiet tappar rejält.

I Vivalla, Rosengård och Rinkeby-Tensta ökar blanka röster och ”övriga partier”, där Nyans ingår, med drygt 16 procentenheter.

LÄS ÄVEN: Stor konservativ seger i skolvalet

Alternativ för Sverige och Medborgerlig samling samlade dock tillsammans mer än Nyans – 16 646 respektive 12 882 röster, totalt 29 528 röster.