nyans yuksel

Genrebild. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Muslimpartiet Nyans sprider hat mot judar

Publicerad 8/11/2022
Annons

I en granskning av partiet Nyans politiker hittar man både judehat och hyllningar av självmordsbombare. Partiledare Mikail Yüksel svarar med att kasta ut flera medlemmar.

Det är Sydsvenskan som granskat Nyans 25 stycken kandidater i Skåne och hittat att man sprider bland annat konspirationsteorier och hat mot judar och shiamuslimer.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här är muslimpartiet Nyans valfilm – ’Rösta rätt’

En av de Nyans-politiker som nu tvingas bort har spridit ett inlägg med texten: ”Må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden”.

Då Sydsvenskan ringer personen i fråga meddelar denna att hon inte kan tala svenska och ger telefonen till sitt barn. Hon uppmanar journalisterna att tala engelska så barnet kan översätta till arabiska.

En annan kandidat har spridit propaganda där en terroriststämplad organisation hyllar självmordsbombare. En tredje kandidat har kallat shia-muslimer för ”grisar”.

Kastas ut

Två av de Nyans-politiker som granskats får vara kvar som kandidater trots att de sprider konspirationsteorier om covid, terrorattentaten den 11 september 2001 och att judarna styr Egypten samt terrorgruppen Islamiska staten.

LÄS ÄVEN: Muslimpartiet Nyans: ”Vi är för yttrandefrihet, med begränsningar”

”Jag sänder mina djupaste ursäkter till de judiska och shiitiska minoriteterna och beklagar det som inträffat. Vi i partiet Nyans kommer aldrig tolerera hat mot någon minoritetsgrupp”, skriver partiledaren Mikail Yüksel i ett uttalande på Facebook.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons