Ilyas innan han fick sin penis svartbränd. Foto: Privat.

Muslimsk omskärelse gick snett – tvåmånaders pojkes penis helt sönderbränd

25-åriga Hiba, bosatt i Linköping, är rättrogen muslim. Det innebär bland annat att hon inte visar sig utan slöja, men också att hon anser sig ha både rätt och skyldighet att könsstympa sin nyfödde son Ilyas. Svensk särlagstiftning för religiösa fundamentalister ger henne också den rätten. Nu ligger Ilyas på sjukhus med en helt svartbränd penis. Det mesta talar för att den måste amputeras.

Ibland går de manliga könsstympningarna fel på grund av att de utförs med så kallad köksbordskirurgi av rena amatörer. Men även när övergreppen utförs av formellt utbildad vårdpersonal kan allvarliga komplikationer uppstå. I det aktuella fallet handlar det om en person på en skönhetsklinik som av allt att döma inte kunde hantera den laserutrustning som användes för övergreppet.

I stället för att förhuden skars bort brändes hela Ilyas penis svart. Det lilla barnet fick föras i ilfart till sjukhusakuten men enligt mamma Hiba uppger läkarna att det inte ser ut att finnas mycket blodcirkulation kvar i den förkolnade penisen och att den sannolikt inte går att rädda. Specialistkompetens från Stockholm har nu tvingats resa till Linköping för att se om något finns att göra.

Hiba uppvisar inte ånger över det hon låtit utsätta sin son för. ”Det är inget att göra åt, det som har hänt har hänt”, konstaterar hon lakoniskt. Däremot vill hon att saken undersöks så att inte fler muslimska småpojkar blir av med sin penis på samma sätt. Att upphöra med religiösa könsstympningar nämner hon inte som ett alternativ.

Händelsen utreds nu av en sedan tidigare redan hårt ansträngd polis- och åklagarmyndighet. Även Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, utreder ärendet.

Personen på skönhetssalongen som utförde övergreppet namnges inte men påstås vara erfaren läkare och kirurg. Denne säger sig vara ledsen över vad som inträffat men menar att det måste ha blivit något fel på laserutrustningen. Den uppges vara speciellt framtagen och importerad från Storbritannien för just manliga könsstympningar.

Vilken läkar- och kirurgkompetens personen ifråga verkligen har framgår inte. Däremot uppges att han i likhet med Hiba har muslimsk och arabisktalande bakgrund. Om han inte fått sin läkarutbildning i Sverige kan det betyda att utbildningen inte når upp till de kvalitetskrav som ställs på en svensk läkarutbildning.

Nu återstår inget annat än att vänta och se hur mycket av Ilyas penis som faller av på grund av nekros och hur mycket, om något, som kan räddas.

Debatt kring manlig könsstympning
Det är oklart om händelsen kommer att påverka den offentliga debatten kring manlig könsstympning. Inom läkarkåren är man kritisk till verksamheten och vill se ett förbud, liknande det som finns för motsvarande övergrepp mot flickor.

Från fundamentalistiskt religiöst håll menar man dock att religionsfriheten sträcker sig till att skära i sina barns könsorgan. Det argumentet köps inte av motståndarsidan som menar att religionsfriheten är individuell och inte ger rätt att påtvinga någon annan sin religion, i synnerhet inte genom fysiska övergrepp.

De som försvarar den särlagstiftning som ger religiösa föräldrar rätt att skära i gossebarns könsorgan menar att ett förbud skulle utsätta barnen för ännu större fara. Man tror inte att fundamentalistiska föräldrar skulle lyda lagen, utan i stället vända sig till ”köksbordskirurger” för att få övergreppen utförda.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.