I fredags mördades den brittiske konservativa parlamentsledamoten och fembarnspappan Sir David Amess. Han höggs ihjäl men hela 17 hugg av Ali Harbi Ali, en sedan tidigare känd radikaliserad muslimsk man från Somalia, i en kyrka i Leigh-on-Sea, Essex och uppges ha planerat dådet en vecka i förväg.

Polisen larmades strax efter lunchtid i fredags. På plats påträffades Sir David Amess, parlamentsledamot för Southend West, svårt blödande efter att ha utsatts för 17 brutala knivhugg. Amess gavs akut vård på plats men hans liv gick inte att rädda. Mordet inträffade under en öppen frågestund med väljare i valkretsen Leigh-on-Sea. Enligt vittnen klev mördaren in i kyrkan och högg parlamentsledamoten ett 15-tal gånger.

LÄS ÄVEN: SVT: Pilbågsterroristens konvertering till islam ”inte väldigt seriöst”

Tidigare genomgått program för avradikalisering

Polisen grep mördaren kort efter attacken. Enligt vittnen uppträdde mördaren lugnt både före och efter attacken. Han uppges ha satt sig ner i väntan på att bli gripen. I efterhand har mördaren identifierats som Ali Harbi Ali, en 25-årig muslim ursprungligen från Somalia som kom till Storbritannien på 1990-talet, enligt Daily Mail.

Ali ska ha planerat dådet en vecka i förväg. Motivet till varför just Amess utsågs som offer för vad som utreds som ett muslimskt terrorattentat är inte klarlagt. Ali uppges dock ha funnits på de brittiska myndigheternas radar sedan tidigare då han genomgått ett statiligt program för avradikalisering som av den aktuella händelsen inte kröntes med framgång. I hans mobiltelefon har polisen enligt uppgift hittat radikalt våldsbejakande islamistiskt material.

Amess hade en lång politisk karriär och valdes in i parlamentet redan 1983. Han var en framstående anhängare av Brexit. Mordet har skakat Storbritannien på alla nivåer och utreds som ett misstänkt terrorbrott, uppger polisen. Scotland Yard har i tidigare uttalanden sagt att de undersöker möjliga kopplingar till islamistisk extremism men uppger samtidigt att mördaren misstänks ha agerat på egen hand. Som en del av utredningen har för närvarande tre husrannsakningar utförts på olika adresser i London.

Sir David Amess hyllas från hela det hela politiska spektrat, från lokalpolitiker till premiärminister Boris Johnson. Premiärministern beskriver Amess som ”en av de vänligaste, trevligaste och behagligaste människorna inom politiken”, skriver DN.