Islam

Faksimil Twitter

Utrikes

Muslimska böneutrop ekar i Tyskland

Publicerad 10/16/2022
Annons

I fredags dånade den muslimska uppmaningen till bön offentligt för första gången från den gigantiska centralmoskén i Köln, Tyskland. Moskén invigdes 2018 av den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Fler än 100 000 muslimer bor i staden.

Den muslimska uppmaningen till bön ska nu sändas offentligt från moskén varje fredag i fem minuter åt gången mellan klockan 12:00 och 15:00. Volymen får bara vara hög nog för att endast människor i närheten av moskén kan höra det, rapporterar Le Figaro. I videoupptagningar från premiärsändningen ekar kallelsen mellan stadens byggnader.

Kölns borgmästare Henriette Reker kallar det hela ”ett tecken på respekt” och säger att det är ett exempel på acceptansen av andra religioner i staden. Hela 35 moskéer i Köln har givits tillstånd att med högtalare kalla till bön, uppger Breitbart. Flera andra tyska städer har redan tidigare gett grönt ljus för böneutrop, framför allt i regionen Nordrhein-Westfalen, Tysklands mest befolkade del.

Många hade samlats för premiären, såväl muslimer som människor som inte vill se religionen expandera ytterligare. I bakgrunden hördes demonstranter skandera ”Ingen bön i Tyskland”. Abdurrahman Atasoy, vicepresident för Turkish-Islamic Union of Religious Affairs (Ditib), organisationen som driver moskén, var dock nöjd med böneuppropet.

– Detta är ett viktigt steg i uppfattningen av muslimska religiösa samfund som en del av samhället, säger han.

Ditib anklagas regelbundet i Tyskland för att försvara den turkiske presidenten Erdogans regims intressen då den förvaltar 900 bönelokaler i Tyskland med imamer från Turkiet. Kritiker till organisationen varnar för att Ditib utför spionverksamhet mot motståndare till den turkiske presidenten.

LÄS ÄVEN: Malmö ska bekämpa ”näthat mot muslimer” med speciell ’hatalgoritm’

Barbröstade kvinnor demonstrerar mot islams förtryck

Några av de som inte delar glädjen över förtryckarreligionen islams utbredning i Europa var en grupp iranska kvinnor, som barbröstade protesterade utanför moskén.

LÄS ÄVEN: Migranter i religionskrig: Kristen bloggare knivhuggen

Svenska kyrkan välkomnar spridningen av islam i Sverige

I Sverige gav polisen i Växjö klartecken för den lokala moskén att skicka ut böneutrop redan 2018, trots kritik från lokala politiker och invånare. Innan tillståndet beviljades uppgav Svenska kyrkans biskop Fredrik Modeus på Twitter att han inte bara godkände idén utan hävdade att han såg fram emot att höra de arabiska ramsorna och sa: ”Jag välkomnar ansökan och ser fram emot att få höra både kyrkklockor och böneutrop i vår stad”.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1049Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons