I den franska staden Grenoble råder just nu en värmebölja med temperaturer över 40 grader. Av hygien- och säkerhetsskäl uppmanar man kvinnor att använda baddräkter i ett stycke nära kroppen då man besöker simbassänger. Männen uppmanas använda badbyxor hellre än shorts. Detta protesterar en muslimsk kvinnogrupp mot genom att dyka upp i burkini, men nu stöter de på patrull.

Gruppen Grenobles medborgarallians har anordnat sammankomster vid två tillfällen där medlemmarna besökt simbassänger iklädda burkinis. Vid det första tillfället i mitten av maj samlades omkring 15 kvinnor som filmade sig själva medan de badade och uppgav att manifestationen syftade till att ”försvara religionsfriheten”. Vid det andra tillfället förra söndagen bötfälldes samtliga ca 300 kronor för en liknande aktion.

På Facebook har gruppen nu aviserat att man tänker genomföra en tredje ”Operation Burkini”-manifestation på söndag samtidigt som man beskriver sig själva som ”Frankrikes muslimska Rosa Parks”.

Gruppens tilltag uppskattas dock inte av den övriga lokalbefolkningen som lanserat en egen grupp där man uppmanar sina medlemmar att dyka upp nakna vid simbassängen för att möta ”burkinibrigaden”. Man anklagar samtidigt borgmästare Eric Piolle för en ”oroande inaktivitet”.

Omkring 231 personer avser dyka upp och ytterligare 1 300 är intresserade.

Amine El-Khatmi, ordförande för den sekulära gruppen Republikansk vår, säger att detta inte rör sig om ”stackars muslimska mammor” som kroknar i värmen utan ”politiska militanter i arbete”. Nästa gång kommer de kräva hela simbassängen för sig själva för de inte kan bada med andra, varnar El-Khatmi.

Frankrike blev det första europeiska landet att förbjuda heltäckande klädsel på allmän plats 2011. Det är dock upp till kommunerna att reglera detta.