Muslimska länder hotar Sverige: ”Allvarliga återverkningar”

Den dansk-svenske politikern Rasmus Paludans islamkritiska manifestationer under påskhelgen uppmärksammas nu på högsta diplomatiska nivå i flera muslimska länder.

I Irak och har svenska diplomater kallats upp till respektive utrikesdepartement för att ta emot protester mot att det i Sverige är tillåtet att kritisera islam genom att exempelvis bränna exemplar av Koranen.

Ett ambassadråd vid den svenska beskickningen i Bagdad har hotats av irakiska UD med ”allvarliga återverkningar” för Sverige om vi inte inför inskränkningar i mötes-, yttrande- och åsiktsfriheten för att stoppa provocerande islamkritik.

Motsvarande uppkallande av svenska diplomater för formella protester ska även ha skett i Iran. Hoten som formuleras mot Sverige uttrycks inte bara i de specifika ländernas namn utan hela den muslimska världens.

Några synpunkter på de av muslimer i Sverige iscensatt kravaller med bland annat bränning av polisfordon som ägt rum på flera platser som reaktion på Paludans koranbränning, ska däremot de irakiska och iranska myndigheterna inte ha haft några synpunkter på.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.