Mikail Yüksel, partiledare för Nyans / Genrebild, flicka i slöja. Faksimil SVT / Foto: Max Pixel

Inrikes

Muslimska partiet: Slöja på fyraåringar inte värre än att döpa barn i kyrkan

Publicerad 2/12/2022
Annons

Partiet Nyans går mot sin första valrörelse. Målsättningen är att ta sig in i kommunfullmäktige och riksdagen efter höstens val. En av partiets kärnfrågor är att motverka så kallad islamofobi medan kritiker hävdar att partiet snarare verkar för islamisering av Sverige.­

Partiledare Mikail Yüksel hävdar att Nyans står för ”individuell frihet”. Men när han tillfrågas om han anser det lämpligt att tvinga flickor i fyraårsåldern att bära slöja, säger Yüksel att det är upp till föräldrarna. Detta menar han dessutom är något som skyddas av EU-lagar.

– Det är lika lämpligt som att döpa barn i kyrkan. Föräldrar har rätt att uppfostra sina barn i enlighet med sin kultur och religion och vi har religionsfrihet i Sverige, punkt slut, säger Yüksel till SVT.

LÄS ÄVEN: Muslimsk kampanj mot Sverige eskalerar – terrorhot och demonstration

Deltar i hatkampanjen mot Sverige

För att locka väljare medverkar Nyans bland annat i en internationellt uppmärksammad desinformationskampanj där svenska myndigheter anklagas för att kidnappa barn, något Samnytt tidigare skrivit om. Till SVT hävdar Yüksel att Nyans inte använder ordet ”kidnappa” i sammanhanget. Så sent som i måndags talade dock partiföreträdare vid en demonstration på Mynttorget utanför riksdagen där socialtjänsten anklagades för att just kidnappa barn medelst Lagen om vård av unga (LVU).

– Vad målet med kampanjen är vet bara förövarna själva. Men vi uppmanar alla att tänka källkritiskt, sa Mikael Tofvesson, chef för Myndigheten för psykologiskt försvar till SR inför demonstrationen.

LÄS ÄVEN: Muslimska partiet: ”Snart tar vi över hela Skåne”

Vill att muslimer ska betraktas som en ”särskild minoritet”

Andra frågor partiet kämpar för är bland annat separata badtider för kvinnor på kommunala badhus och att teckningar av den muslimske profeten Muhammed förbjuds. Nyans vill dessutom att muslimer ges status som en ”särskild minoritet” i Sverige, på samma sätt som exempelvis samer och judar, samt att islamofobi, afrofobi och antisemitism ska få en särskild brottsrubricering. Partiledaren har även krävt att Lars Vilks konstverk Nimis i Kullabergs naturreservat ska ”brännas ner av länsstyrelsen”.

– Att kränka profeten borde definitivt räknas som hatbrott. Det borde även vara olagligt att bränna Koranen, har Mikail Yüksel sagt tidigare i en intervju med Dagens Nyheter.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons