waberi-romosseskolan
Ekonomi

Muslimska Römosseskolan får 48 miljoner skattekronor – trots stängningsbeslut och åtal för ekobrott

Publicerad 12/9/2021
Annons

Efter misstankar om grov ekonomisk brottslighet och allvarliga missförhållanden beslöt Skolinspektionen nyligen att samtliga friskolor i den muslimska Römossekoncernen grundad av islamisten och tidigare M-riksdagsledamoten Abdirizak Waberi ska stängas ned. Men nu meddelar politikerna i Göteborg att man trots detta kommer att betala ut 48 miljoner av skattebetalarnas pengar till skolkoncernen.

Samnytt har i ett flertal artiklar tidigare berättat om turerna kring fundamentalistiska Römosseskolan som vid sidan av skolundervisning också bedriver förskoleverksamhet. Avslöjandena har handlat om religiös indoktrinering och diskriminering i strid med lagen om en konfessionsfri skola och anklagelser om kopplingar till muslimsk terrorism.

LÄS MER: Nu stängs brottsmisstänkte M-toppens muslimska friskolor

Misstankar om grova ekobrott

På senare tid har också grov ekonomisk brottslighet uppdagats. Skolkoncernens grundare, den profilerade islamisten och tidigare M-riksdagsledamoten Abdirizak Waberi, som bland annat sanktionerat hustrumisshandel, står åtalad för grov förskingring och grovt bokföringsbrott.

Detta efter att enligt åtalet ha använt de svenska skattebetalarnas pengar för att finansiera ett islamistparti i forna hemlandet Somalia. Waberi är själv ledare för partiet.

LÄS MER: Abdirizak Waberi åtalas: Misstänks ha skickat skolbidrag till somaliskt islamistparti

48 miljoner skattekronor betalas ut

Från politiskt håll löd budskapet att inga ytterligare skattepengar skulle betalas ut till Römosseskolan och man inledde även ett antal rättsprocesser mot koncernen. Men nu har stadens politiker fått kalla fötter och vågar inte stå för vad man tidigare sagt.

Eftersom Römosseskolan har anmält Skolinspektionens beslut om nedstängning till Förvaltningsrätten som ännu inte avgjort ärendet, menar den politiska ledningen i Göteborg att man inte kan neka skolan pengar. Nämnden fattade på tisdagen därför beslut om att göra helt om och fortsätta ge Römosseskolan skolpeng.

Det handlar i nuläget om en utbetalning på 48 miljoner skattekronor till den muslimska friskolekoncernen och senare om ytterligare miljonbelopp. Dessutom beslutades att man inte går vidare med de domstolsprocesser som inletts mot skolan.Det allmänna åtalet mot Abdirizak Waberi kan man dock inte stoppa.

Miljöpartist i grundskolenämnden drev på

Drivande bakom att släppa iväg miljonerna har Bosse Parbring (MP), ledamot och 2:e vice ordförande i grundskolenämnden, varit. Han lyckades övertala en majoritet av nämndens övriga ledamöter att kommunen saknar laglig rätt att stoppa utbetalningarna.

Pengarna har fram till nu varit deponerade på ett konto hos Länsstyrelsen men frisläpps nu alltså till den för brott och missförhållanden uppmärksammade muslimska grundskolekoncernen.

Skolan saknade bankkonto

Ett krux i ärendet har varit att skolkoncernen inte haft något bankkonto och det varit oklart vem som egentligen äger skolan. Men nu ska någon ha trätt fram och meddelat Göteborgs politiker ett kontonummer där de 48 miljoner kronorna kan sättas in.

Grundskolenämnden i Göteborg svänger om den omdiskuterade Römosseskolan. Grundskolenämnden beslutade på tisdagen att betala ut pengarna till den muslimska friskolan och dra tillbaka alla domstolsprocesser.

LÄS MER: Tidigare M-riksdagsledamot startar islamistparti i Somalia för svenska skattepengar

Stängningen hävd i avvaktan på dom

I avvaktan på att Förvaltningsrätten avgör överklagandet om nedstängning av Römosseskolans samtliga verksamheter som fattades av Skolinspektionen den 19 november har stängningen också tillfälligt hävts. Eleverna och förskolebarnen får fram till dom meddelas gå kvar i de ifrågasatta verksamheterna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1247”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons