Taxichaufförer i Österrike vägrar att transportera personer med ledarhundar trots att det strider mot lag. Anledningen är att Allah har stämplat hunden som oren.

Det är den österrikiska tidningen Tiroler Tageszeitung som uppmärksammar hur Gabriele Jandrasits, som arbetar för de synskadades förbund i landet, hade beställt en taxiresa för att åka till flygplatsen i alpstaden Innsbruck.

LÄS ÄVEN: Färdtjänstchaufför fick reda på att 83-årig kvinnlig passagerare var kristen – lämnades vid vägkanten

Redan vid beställningen blev hon informerad att få chaufförer accepterar hund i bil med anledning av deras tro. Trots att kvinnan endast har en liten blandras av Beagle och Jack Russel som hon dessutom skulle transportera i bur blev hon hänvisad till ett annat transportbolag.


Jandrasits hund som skulle transporteras i bur.

Chaufför nekade blind kvinna
Jandrasits uppger att hon inte är den enda som drabbas av denna begränsning i samhället. En före detta kollega till henne som var styrelseledamot i de synskadades förbund hade tidigare beställt en taxiresa via bolaget och tog för givet att hon fick resa med sin ledarhund. Men när taxichauffören anlände till platsen visade det sig att denne vägrade att köra den blinda kvinnan eftersom hunden ansågs oren.

Chaufförerna följer inte regler
Anton Eberl är chef för den ansvariga taxioperatören, han bad om ursäkt för händelsen och förklarade att deras bolag endast förmedlar resan. Vidare berättar han att man ständigt upprepar reglerna för chaufförerna men att det inte leder någonstans.

– Vi försöker förklara för chaufförerna om och om igen att detta inte är sättet som vi arbetar på och att dessa körningar ska utföras precis på samma sätt som vilken annan körning som helst. Tyvärr är vi inte i en position att lösa problematiken, slår Eberl fast.

”Allah har bestämt”
Enligt tidningen är åtta av tio taxichaufförer i området migranter och islam är en ofta förekommande tro bland dessa personer. Traditionellt sett bland muslimer anses hunden lika oren och haram som grisen. Nedan följer ett utdrag från Sveriges halalråd.

Det är sant att Allah har bestämt att vissa djur är orena, speciellt hunden och grisen.

Enligt lag i Österrike är taxichaufförer tvungna att acceptera ledarhundar för blinda. Men enligt tidningen ignorerar många chaufförer dessa regler.

LÄS ÄVEN: Muslimer firar högtid med att tortera ihjäl kor