Vid en presskonferens på torsdagen meddelade den danska säkerhetspolisen PET och Köpenhamnspolisen att man avvärjt ett muslimskt terrorattentat i huvudstaden. En man har gripits och anhållits misstänkt för att ligga bakom de religionspolitiska terrorplanerna.

Gripandet skedde i samband med ett tillslag mot en adress där förberedelser för terrordåd ska ha ägt rum. PET är förtegna om vilket eller vilka mål mannen ska ha haft för de planerade dåden.

Uppgifterna om den gripne är knapphändiga men han uppges bland annat ha anskaffat skjutvapen och ammunition. I nuläget tror man att mannen agerat ensam. Det är oklart om han gjort några medgivanden. Förhör med mannen ska hållas under fredagen.

Gripandet uppges vara resultatet av vad man kallar ”intensiv underrättelse” men vill inte precisera hur länge man spanat på den nu gripne mannen. Man klargör dock att gripandet inte är relaterat till det massgripande av muslimska terrorister som genomfördes i december förra året och där sju personer sitter häktade.

Dansk Folkepartis tidigare partiledare Pia Kjaersgaard tackar på Twitter polisen och PET för att man gjort ett bra jobb. Hon påpekar samtidigt att det inte är någon unik händelse, utan en i raden av många och att detta beror på att man släppt in för många och gett för många danskt medborgarskap.