Två unga män åtalas vid Östersunds tingsrätt för mordförsök i fyra fall. Detta efter att ha avlossat skott mot två polisfordon i samband med biljakt.

Det var på lördagskvällen den 12 augusti förra året som två polispatruller följde efter en misstänkt bil i Östersund.

När polisen signalerade till bilen att stanna för en kontroll valde föraren i stället att trampa gasen i botten och fly från platsen. Polispatrullerna tog upp jakten och möttes då i två omgångar av skuror med kulor från ett automatvapen.

Flyktbilen av märket Kia. Bild: Polisen.

Greps efter längre biljakt

Efter en längre biljakt kunde man stoppa fordonet och gripa männen när de försökte fortsätta flykten till fots. De identifierades senare som 19-årige Mustafa Rshid Nuaman bosatt i Norsborg i södra Storstockholm och 24-årige Samuel Hårdberg bosatt i Västerås och Landskrona.

Automatvapnet hade de kastat ut från bilen under jakten. Det hittades en stund senare av polisen vid sidan av vägen.

Automatvapnet som användes mot poliserna. Bild: Polisen.

Åtalas för flera grova brott

På onsdagen väcktes åtal i Östersunds tingsrätt mot duon. Brottsrubriceringarna är försök till mord, grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt vapenbrott.

Mustafa och Samuel åtalas även för grovt olaga hot vid ett annat tillfälle. Dessutom åtalas Samuel för inbrottsstöld.

Mustafa är tidigare dömd för bland annat rån, övergrepp i rättssak och bedrägeri. Samuel är tidigare dömd för bland annat försök till bedrägeri, flera narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Huvudförhandling inleds den 9 april.

Kulhål i vägskylt. Bild: Polisen.

”Jag sköt i automatläge”

I polisförhör berättar Mustafa att det var han som satt på passagerarsidan och att det därför föll på hans lott att försöka skrämma bort poliserna genom att skjuta med det automatvapen man hade med sig i bilen. Han hävdar dock att det bara var varningsskott i luften.

– Jag tänker att om jag skjuter några skrämselskott i luften kanske de slutar att köra efter. Jag testar min teori, jag skjuter i luften för att skrämmas och det funkar. Så jag avvaktar lite och försöker se om det slutat köra efter eller om dom fortsätter. Jag märker ändå att det är lite poliser kvar så jag skjuter några skott till. Jag sköt i automatläge.

När turen kommer till att förhöra Samuel vill han först växla några ord med sin advokat. Förhöret avbryts och när det återupptas på nytt svarar Samuel bara ”ingen kommentar” på alla frågor.