Ekrem_Kungen_Gungor_Amir_Prinsen_Amdouni

Ekrem ”Kungen” Güngör och Amir ”Prinsen” Amdouni. Bild: Kickan Nikolic.

Inrikes

”Mycket framstående” advokater ska ha hjälpt kriminella: ”Polisen gjorde horhus”

Publicerad 2/4/2021
Annons

Två högprofilerade advokater som tjänat mångmiljonbelopp på att företräda tungt brottsbelastade personer anklagas för att ha läckt hemlig information om polisens arbete till ledare för det invandrarkriminella Vårbynätverket i Stockholms förorter. I avlyssnade samtal hörs advokaterna använda termer som ”horungar” om sina klienters motståndare och kalla polisens razzior för att ”göra horhus”. Det avslöjar Expressen.

Uppgifterna härrör från en delvis sekretessbelagd JK-anmälan inlämnad av chefsåklagarna Stefan Bergman och Stefan Creutz som den vänsterliberala tabloiden uppger att man tagit del av i omaskad version. De två advokaterna är 41-årige Ekrem Güngör och 28-årige Amir Amdouni, båda knutna till advokatfirman Devlet. I initierade kretsar går duon under smeknamnen ”Kungen” och ”Prinsen”.

I anmälan uppges de två ha försett det ökända kriminella gänget Vårbynätverket med hemlig information om polisens arbete. Gänget har, som namnet antyder, sin bas i ”utsatta området” Vårby i södra Stockholm, en förort där 8 av 10 invånare idag har utländsk bakgrund.

Många brottmål mot medlemmar i Vårbynätverket

Vårbynätverket har varit brottsaktivt på hög våldsnivå de senaste tio åren och kontrollerar en stor del av knarkhandeln i regionen. Flera skjutningar i området kopplas till uppgörelser inom gänget eller med konkurrerande gäng.

En av Vårbynätverkets ledargestalter greps i Spanien i oktober. En månad senare gjorde polisen ett tillslag i Vårby i jakt på illegala vapen. Två personer som kan knytas till gänget sitter häktade misstänkta för ett uppmärksammat mord i Kungens kurva i januari förra året.

Rättsväsendet resurser i söderort upptas till betydande del av ärenden relaterade till Vårbynätverket. Sammanlagt handlar det just nu om uppemot 20 medlemmar i gänget som är misstänkta för grova brott och i närtid ska inför skranket.

Några av dem är häktade i det mål som Samhällsnytt tidigare skrivit om där den av statsmedia hyllade rapartisten Yasin figurerar som misstänkt för stämpling till människorov av en annan rapartist, Einar. Andra brottsrubriceringar i målet är grovt narkotikabrott, vapenbrott och stämpling till mord.

Advokater blir ”consigliere”

I takt med att Sverige fått alltmer av invandrad klan- och gängkriminalitet av maffialiknande slag har också en debatt seglat upp kring fenomenet där brottmålsadvokater knyts allt närmare nätverken och får en roll som rådgivande ”consigliere”. Det har även problematiserats hur advokater som försvarar de tyngst kriminella kvitterar ut skattefinansierade arvoden på miljonbelopp per mål.

Enligt den JK-anmälan som Expressen läst misstänks Güngör och Amdouni vara advokater som utöver att försvara sina klienter när de hamnar i domstol också hjälper den brottsorganisation dessa tillhör – i det här fallet Vårbynätverket för att upprätthålla och stärka sin maktposition i Stockholmsområdets undre värld.

Advokatfirman Devlet där de båda arbetar förekommer ofta som försvarare i gängkriminella brottmål. Under 2020 drog de in mångmiljonbelopp som offentliga försvarare, arvoden som skattebetalarna får stå för.

En av de högst betalda i Sverige

Güngör debiterade under 2018 och 2019 11 miljoner kronor för den här sortens uppdrag vilket gjorde honom till den femte bäst betalda advokaten i landet de åren. 2020 backade han något i listan, till plats nummer sju.

Amdouni åkte också på ett bakslag i höstas när han av advokatetiska skäl sparkades från uppdraget som försvarare för en av de misstänkta för mordet i Kungens kurva i januari.

Anmälda till JK och Advokatsamfundet

De båda advokaterna har, vid sidan av JK-anmälan också anmälts till Advokatsamfundets disciplinnämnd. Det bekräftar samfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Om de utesluts får inte längre utöva advokatyrket. Men även om de bara varnas eller helt slipper disciplinåtgärd kan JK överpröva beslutet och stoppa dem från att arbeta som offentliga försvarare.

Krypterade chattsamtal med gängledare

I sak handlar det om att advokaterna haft en mobil med den krypterade chattjänsten Encrochat installerad. Den var populär för insynsskyddad kommunikation mellan kriminella i Sverige men också andra länder fram till i mars förra året då polisen Frankrike lyckades knäcka krypteringen.

I chattkonversationer som dekrypterats framgår att Güngör och Amdouni haft omfattande kontakter med ledare för Vårbynätverket. I dessa ska advokaterna ha läckt hemlig information från häktningsförhandlingar och uppgifter som erhållits under yppandeförbud, något som är brottsligt.

Vidare misstänks de två ha hjälpt Vårbynätverket att lokalisera vapen och stått till förfogande med rådgivning för hur gängets medlemmar ska undvika att åka fast för polisen.

Använde kriminell slang som ”horungar”

Advokaterna har i dessa samtal använt samma grova språkbruk som de gängkriminella. En fiende till Vårbynätverket kallar man för ”horungen” och ett polistillslag beskrivs som att myndigheten ”gjort horhus”.

Chefsåklagare Stefan Bergman vill i nuläget inte spekulera i om de oegentligheter som Güngör och Amdouni misstänks ha gjort sig skyldiga till kan ha lett till allvarlig skada i brottsutredningar. Han påtalar däremot att förtroendet för advokatkåren som helhet kan ta skada.

Varken Güngör eller Amdouni har velat kommentera anklagelserna.

Flera fall på senare tid

Andra liknande fall har uppdagats på senare tid. Nyligen varnades den till stora delar kriminella Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson av Advokatsamfundet för att ha brutit mot god advokatsed genom att avslöja hemlig information. JK utreder om man även ska uteslutas. Ärendet är inte avgjort.

I ett annat fall, i november förra året, sparkades en kvinnlig advokat i ett större gängkriminellt brottmål sedan hon ertappats med att ha smugglat in kärleksbrev till en gängmedlem som satt häktad.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1188”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons