Under lång tid var uppfattningen att coronaviruset härrörde från en labbläcka officiellt stämplad som en konspirationsteori. Nu har USA:s energidepartement gått ut med en stor rapport i vilken myndigheten låter förstå att man delar bedömningen att en läcka från laboratorium är den troliga orsaken till virusets spridning.

Energidepartementet är inte den första myndigheten som anlänt till slutsatsen om laboratoriehypotesen som den troligaste till hur viruset kunde spridas till allmänheten. Under 2021 gick USA:s federala polismyndighet, FBI, ut med en rapport i vilken de drog en liknande slutsats.

Eftersom USA:s förre president, Donald Trump, tidigt ställde sig bakom hypotesen uppfattades det som obekvämt av måna aktörer att hålla med och därmed stödja presidenten. Omedelbart efter att Biden vunnit presidentvalet vände det och ett flertal aktörer kunde plötsligt erkänna labbhypotesen som trolig i stället för en konspirationsteori.

SE ÄVEN: Pfizers vd vägrar vittna inför covidpanel

Det nya i sammanhanget nu är att energidepartementet tidigare inte tagit ställning i frågan. Detta är med andra ord första gången man offentliggör sin uppfattning. Energidepartementet är en tung aktör i frågan eftersom man sitter på stor vetenskaplig expertis och har ansvar över flera stora laboratorier.

LÄS ÄVEN: Amerikansk forskare i Wuhan: Covid-19 läckte från labbet

Energidepartementet hänvisar till ”nya underrättelser” som förklaring till varför man nu går ut med en ståndpunkt i frågan. Det är än så länge oklart mer exakt vad det handlar om för underrättelser.

I dagsläget är det fyra amerikanska myndigheter som fortsatt vidhåller den motsatta ståndpunkten – alltså att viruset inte härrör från något laboratorium. Istället menar man att det överförts till människa från djur.