troll–shutterstock
Utrikes

Myndigheter driver hundratals falska högerextrema konton i sociala medier

Publicerad 9/23/2022
Annons

Anklagelserna har duggat tätt från vänsterliberalt håll både om att högerextremismen är på frammarsch och att regimen i Ryssland med botar orkestrerar omfattande påverkansoperationer genom att i sociala medier posta desinformation med förment högerextrema avsändare. Nu framkommer dock att det i stället troligen handlar om falsk flagg-operationer iscensatta av den vänsterliberala tyska regeringen med en agenda att svärta med den konservativa politiska oppositionen inom landet och hela EU.

Uppgifterna publiceras av den ledande tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung och reläas på engelska av bland annat Breitbart. Det ska handla om hundratals konton i sociala medier som utger sig för att drivas av personer med högerextrema åsikter men som i själva verket är trollfabriker som kontrolleras av den federala tyska regeringen. De falska kontona uppges finnas på ett flertal plattformar, bland annat Twitter, Telegram, Instagram and Gettr.

Det är långt ifrån första gångens som en regering avslöjas med falsk flagg-operationer syftande till att påverka det politiska skeendet i egen favör. Tidigare i år hamnade FBI i blåsväder sedan uppgifter framkom att ett av den federala myndighetens falska konton kan ha varit involverat i att iscensätta en plan på att kidnappa delstaten Michigans guvernör Gretchen Whitmer (DEM).

Enligt Süddeutsche Zeitung, är det Tysklands federala myndighet för skydd av konstitutionen som driver de hundratals kontona som uttrycker extremistiska åsikter, bland annat för att infiltrera grupperingar som regeringen vill spionera på.

Den federala myndigheten har enligt uppgift betalat anställda för att driva konton där man utger sig för att ha radikala åsikter. Det ska inte bara handla om högerextrema sådana utan även i viss utsträckning av vänsterextrema och muslimskt extrema åsikter.

En annan rörelse som den tyska förbundsregeringen anser är extrem och på det här sättet försöker infiltrera och ställa i dålig dager genom falska konton i sociala medier är den som ifrågasätter massvaccination mot covid och som menar att vaccinerna inte är säkra utan tvärtom skadliga.

Även en rörelse som ifrågasätter den tyska förbundsrepublikens legitimitet att styra över alla landets delstater uppges ha infiltrerats och svartmålats på det här sättet..

I sin strävan att framstå som genuina och ha en reell påverkan på politiska skeenden deltar vissa av de här kontona aktivt i att förespråka och sprida de radikala ideologier de utger sig för att vara kopplade till. Man menar att det är viktigt att ”mata bubblan” för att bygga upp tillit bland de aktivister man ska spionera på.

Enligt avslöjandet har de som rekryterats av myndigheterna för att driva falskflaggade trollkonton även getts tillåtelse att bryta mot lagar och begå brott för att framstå som trovärdiga. En av Süddeutsche Zeitungs journalister, Ron Steinke, kommenterar detta med att: “många som faller offer för högerextremt näthat skulle troligen bli förvånade om de visste vad som nu postas och gillas av för statens räkning”.

Vid sidan av troll för att driva falskflaggade konton i sociala medier har den tyska förbundsregeringen som en del av projektet även anställt psykologer som ska hjälpa kontonas operatörer med råd om hur man når bäst effekt på människor och hur man själv hanterar den stress som det här jobbet kan föra med sig. Psykologerna ska även spionera på operatörerna och rapportera till regeringen om de misstänker att någon av dem är i färd med att bli radikaliserad på riktigt eller övertygad om att de argument som den rörelse de falskt utger sig för att representera är giltiga.

Myndigheterna ska ha medgett att inte alla personer är lämpade för det här jobbet och inte besitter förmågan att slå det inre dövörat till de resonemang de hör och själva ska förmedla. Somliga är öppna och mottagliga för argument och inte lika övertygade om att allt som förbundsregeringen anser är extremism och felaktigheter verkligen är det. Personer som tänker alltför självständigt måste därför kunna upptäckas och plockas bort.

Den tyska förbundsregeringen är enligt uppgifterna inte heller den enda nationella aktören som är inblandad i operationen att driva trollfabriker och falskflaggade extremistkonton i sociala medier. Federala organisationer i USA har återkommande anklagats för samma typ av verksamhet syftande till att infiltrera extrema eller bara för regeringen obekväma grupperingar och att framställa hotet från dessa som större och värre än vad det i verkligheten är. Den falska bild av verkligheten som man skapat kan sedan användas för egna politiska syften.

Den ovan nämnda planen att kidnappa en guvernör tillhörande det vänsterlutande Demokratiska partiet har kritiserats för att den överhuvudtaget aldrig skulle ha nått ritbordet om det inte vore för de FBI-agenter som aktivt drev på i en form av brottsprovokation och själva utsåg sig till ledare för cellen. När planen sedan offentliggjordes kunde det Demokratiska partiet använda sig av uppgifterna för att bedrägligt måla upp en hotbild mot sig och misstänkliggöra sina politiska motståndare i det Republikanska partiet att uppvigla till dylikt.

I Tyskland uppges det som nu avslöjas ske på federal nivå också på flera håll äga rum i mindre skala på delstatsnivå. Lokala myndigheter ”från Bayern till Schleswig-Holstein” sägs ägna sig åt infiltration av framför allt det man själv definierar som högerorienterade grupper med hjälp av trollfabriker och falska konton i sociala medier.

Socialdemokratiska trollfabriker i Sverige

Även i Sverige har trollfabriker av det här slaget och med samma syfte avslöjats. Samtidigt som ogrundade anklagelser om sådan verksamhet har slungats mot Sverigedemokraterna är det andra partiet, bland annat Socialdemokraterna som beslagits med det. Här har smutskastningsmotivet varit mer framträdande än ambitionen att infiltrera.

LÄS ÄVEN: S-trollfabrik avslöjas smutskasta politiska motståndare
LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Så här ville Socialdemokraterna bygga sin egen trollfabrik redan 2015

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1006”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons