I över 30 år placerades hemlösa pojkar rutinmässigt hos kända pedofiler. Det hela skedde med myndigheternas godkännande och beskrevs av initiativtagaren som en succé. De utsatta barnen, som idag är i vuxen ålder, får ingen ersättning.

En undersökning utförd av forskare på universitetet i Hildesheim har uppdagat att myndigheter medvetet placerat föräldralösa pojkar i fosterhem hos manliga pedofiler. Det så kallade Kentlerprojektet utfördes av Helmut Kentler, professor i psykologi, som menade att pedofiler skulle bli utmärkta fosterföräldrar för utsatta barn, skriver Deutche Welle.

Helmut Kentler (1928-2008), satt i en ledande position för Berlins center för pedagogisk forskning. Han var övertygad om att sexuellt umgänge mellan vuxna och barn, pedofili, var ofarligt och harmlöst.

Kentler skrev även ett antal böcker som berör föräldraskap och sex. Det var idéer som omfamnades av den politiska vänstern även i Sverige i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet.

Socialkontoret i Berlin och stadens senat var införstådda med Kentlers experimentet. De gjorde inget för att stoppa det utan godkände i stället placeringarna av barnen.

Hemlösa pojkar skulle ”bli förälskade i sina nya fadersfigurer”

Kentlers teori var att de utsatta pojkarna skulle må bra av uppmärksamheten som pedofilerna gav dem. Förhoppningen var att pedofilin skulle ha ”positiva effekter”. Projektet påbörjades i Berlin redan på 1969 och pågick, med tyska myndigheters goda minne, i hela 34 år till 2003, skriver brittiska The Sun.

I sin argumentation för att få tillstånd för projektet skrev Kentler till huvudstadens senat att hemlösa pojkar skulle ”bli förälskade i sina nya fadersfigurer”. Detta ledde till att initialt tre kända pedofiler tilldelades var sin pojke. Kentler förklarade senare att pedofilerna skulle göra allt de kunde för att hjälpa pojkarna eftersom de hade sexuella relationer med dem.

För ett antal år sedan trädde två av offren fram. Sedan dess har forskare vid universitetet i Hildesheim plöjt igenom gamla anteckningar och utfört intervjuer. De har kommit fram till att projektet innefattat ”ett nätverk som omspänner flera utbildningsinstitutioner, socialkontoret och kommunledningen som accepterat, stöttat och försvarat pedofili”.

Myndigheterna ignorerade larm

I flera år ignorerade sociala myndigheter larm om missförhållandena. Anställda försvarade till och att pedofilerna tilläts ta hand om barn. Brev från offren som rapporterade övergrepp och barnpornografi besvarades aldrig, skriver The First News.

Kentler, som även arbetade som psykolog för polismyndigheten, var själv ofta i kontakt med både barnen och fosterföräldrarna. Han ställdes aldrig inför rätta för sitt experiment. När de första två tagit mod till sig och kommit ut offentligt med sina berättelser hade hans brott redan preskriberats. Detta gjorde även att offren gick miste om finansiell ersättning för vad de utsatts för.

Misshandlades och våldtogs i tio års tid

Antalet gärningsmän och offer har ännu inte fastställts. En pojke som 1986, vid sex års ålder, placerades med en pedofil berättar att han i tio års tid misshandlades och våldtogs av sin fosterfar. Det pågick till den dag han blev stor nog att slå tillbaka.

En annan pojke var sju år gammal när han 1990 övergavs av sina föräldrar på Berlins gator. Myndigheterna placerade honom med en pedofil som filmade sina våldtäkter av pojken.

En tredje hölls inlåst, isolerad från omvärlden. Han dog innan tragedin uppdagats.

Beskrev experimentet som en succé

Forskarna har upptäckt att flera av fosterfaräldrarna varit högt uppsatta akademiker. Nätverket inkluderade styrande medlemmar från Max Planck-institutet, Berlins fria universitet och Odenwaldskolan i Hesse, vilken redan tidigare figurerat i en stor pedofilskandal där fem av sju styrelsemedlemmar avgick för ett antal år sedan. Skolan stängdes efter skandalen.

En första rapport om Kentlers experiment publicerades redan 2016 av universitetet i Göttingen men möttes av svalt intresse. Forskarna sa då att senaten i Berlin verkade ointresserad av att ta reda på sanningen.

När Kentler dog, 2008, lämnade han efter sig journalanteckningar där han beskrev experimentet som en succé. Samtidigt erkände han att placering av barn med pedofiler bröt mot lagen.

Berlins senator för barn och ungdomar, Sandra Scheeres, kallar avslöjandet ”chockerande och horribelt”. Myndigheterna har nu lovat titta närmare på uppgifterna.

authorimage