Idyll

Månggiftesmannen kommer att bo i det småländska samhället Strömsnäsbruk. Arkivbild.

Inrikes

Nacka-polygamist har fått bostäder i småländsk idyll

Publicerad 4/7/2018
Annons

Mannen från Syrien med tre fruar och 16 barn kommer att tvingas lämna sina tre bostadsrätter i Nacka, inköpta för totalt 14 miljoner kronor, efter de två etableringsåren. I stället har polygamifamiljen fått nya bostäder i småländska Markaryds kommun, avslöjar Samtiden.

– Nackamoderaterna har fått kalla fötter i valrörelsen och ser till att bli av med problemet, säger ombudsmannen Mikael Strandman (SD).

Enligt källor till Samtiden har den syriske mannen, sedan han förstått att Nacka kommun inte tänker låta dem bo kvar, regelbundet besökt socialkontoret i Nacka för att ett boende ska ordnas i Markaryds kommun, där mannen ska ha släktingar. Familjen har nu fått två lägenheter i det småländska samhället Strömsnäsbruk med 2 000 invånare. Tills vidare är den tredje frun skriven i Nacka, men man erfar att en tredje bostad är på gång.

– De har gått helt efter hans behov och ordnar tre boenden till hans tre fruar så att han kan alternera mellan dem och kunna behålla den livsstilen, säger Mikael Strandman.

Det kan tyckas uppseendeväckande att myndigheterna återigen underlättar för polygami, en familjebildning som inte är tillåten i Sverige.

– Myndigheterna ändrar sig inte, de tycker det ska vara så här. De vill möjliggöra att han kan leva som han gjort hittills, säger Mikael Strandman till Samtiden.

Bostadsrätter för miljoner

Nyheten om att den syriske mannen fått tre attraktiva lägenheter i Nacka till ett värde av 14 miljoner kronor för sina tre fruar och 16 barn slog ned som en bomb i september. Dels väckte det stor uppmärksamhet i internationell press hur Sverige hanterar migranter och polygami, dels stack det i ögonen att kommunen investerat och samtidigt trissat upp budgivningar för att köpa loss bostadsrätter åt mannen.

Kommunstyrelsens ordförande i Nacka, Mats Gerdau (M) försvarar inköpet, men hävdar samtidigt att Nacka kommun är en av de kommuner som står på sig och att deras ansvar för nyanländas boende upphör efter de två etableringsåren.

– I Nacka liksom hela Storstockholm är det akut bostadsbrist, säger han till Samtiden och bekräftar att han har hört från grannar att syriern flyttat från Nacka.

Bengt Germundsson (KD), kommunalråd i Markaryd, känner inte till uppgifterna om att Nacka-polygamisten ska ha tilldelats bostadsrätter i Strömsnäsbruk.

– Kommunen varken äger eller hyr ut några bostäder till nyanlända. Vi har noll anvisningar, både i år och förra året. I så fall har de ordnat sitt boende på egen hand.

LÄS MER: Nacka kommun köpte tre bostadsrätter för månggift nyanländ från Syrien
LÄS MER: Jurist: Nacka kommun bryter mot grundlagen
LÄS MER: Nacka-polygamisten kommer kosta samhället miljoner innan pension
LÄS MER: Nacka-polygamisten bodde i Saudiarabien – Migrationsverket trodde inte på skyddsbehov
LÄS MER: Feminist föredrar muslimsk polygami framför svensk kärnfamilj

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1119”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons