Den före detta centerpartistiska nämndemannen Ebtisam Aldebe har mellan 2015 och 2018 lämnat in tjänstgöringsrapporter och krävt ersättning för inkomstförlust på drygt 150 000 kronor, detta trots att hon inte haft några inkomstförluster för domstolsuppdraget. Enligt åklagaren rör det sig om ett grovt brott då det handlar om ett systematiskt vilseledande som pågått under en längre tid och gäller en så pass stor summa.

Aldebe var en av nämndemannen bakom den uppmärksammade så kallade shariadomen i Solna tingsrätt 2018 där en man misstänkt för misshandel friades då hustrun ansågs komma från en mindre bra familj. Man ansåg även att polisen inte borde ha blandats in överhuvudtaget, i stället borde kvinnan ha vänt sig till den åtalade makens familj. Domen ändrades sedermera i hovrätten och mannen dömdes för misshandel.

LÄS ÄVEN: Islamist bakom shariadom i svensk domstol

Efter att domen uppmärksammades och misstankar om ekonomiska oegentligheter framkom stängdes Aldebe av. Stiftelsen hon påstår sig ha arbetat för, och förlorat inkomst ifrån då hon arbetat på domstolen, har varken betalat skatt eller arbetsgivaravgift de senaste tre åren. Enligt stiftelsen ska Aldebe bara ha jobbat hos denna de dagar som sammanfallit med tjänstgöring i Solna tingsrätt, vilket innebär ersättning för inkomstförlust vid samtliga arbetsdagar i rätten.

LÄS ÄVEN: Shariadomen: Avstängd nämndeman utreds för ekonomiskt fusk

Nu åtalas Ebtisam Aldebe för grovt bedrägeri och misstänks för att vid 138 tillfällen ha ljugit om förlorad inkomst för tingsrätten.

Enligt åtalet kräver Solna tingsrätt tillbaka pengarna som betalats ut felaktigt. Förundersökningen är över 800 sidor lång och innehåller bland annat Aldebes deklarationer, lönerapporter och andra underlag hon lämnat in till tingsrätten.

– Jag är oskyldig, säger hon innan hon lägger på luren då Mitti ringer henne för en kommentar.

Ebtisam Aldebe har tidigare uppgett att svenska lagar bör anpassas till muslimer som bor i Sverige och hon har nekat ett flertal kristna konvertiter asyl i Sverige.