domstol-tingsrätt

Jimmy Seiersen, CC BY 4.0 / Pixabay

Inrikes

Nämndemän söks upp och hotas av kriminella: ”Det är akut”

Publicerad 5/30/2023
Annons

Hot och trakasserier har blivit det nya normala i Sveriges domstolar med gängkriminella som ger sig på nämndemän på olika sätt. Enligt Stefan Blomquist, ordförande för Nämndemännens Riksförbund (NRF), är läget allvarligt.

Blomquist sitter själv som nämndeman i Södertörns tingsrätt i södra Stockholm och har märkt en påtaglig skillnad där hat, hot och trakasserier har ökat i takt med den mer våldsamma brottsligheten.

LÄS ÄVEN: Hammarkullen laglöst land – klan styr med våld och hot

– Jag blev uppsökt när jag åt lunch i domstolen. Ett gäng ställde sig runt mig. Jag skulle döma en av deras söner, säger han till Aftonbladet.

Han larmar nu om att situationen är akut.

– Vi har suttit tyst i båten. Men nu är det nog. Det har blivit så fel. Det är akut. Nästa vecka kan domstolarna stå stilla om vi inte vågar gå till jobbet.

Domare i upprop

För ett par dagar sen samlades 150 domare i ett upprop till regeringen där situationen vid landets domstolar beskrivs som ohållbar och något som kommer att förvärras ytterligare.

Enligt Blomquist är NRF:s argument är i princip samma – regeringen måste agera och man har inte hängt med i de senaste årens utveckling med gängkriminalitet.

Han kritiserar också att nämndemännen inte utbildas ordentligt och att det är svårt att hitta folk som överhuvudtaget har möjlighet att ställa upp på de allt mer komplicerade fallen som tar allt längre tid att gå igenom.

LÄS ÄVEN: Hot och våld från gängkriminella nu vardag på landets akutmottagningar

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons