Båda de två nämndemän från Centerpartiet som förra månaden friade en misshandelsåtalad man i ett medialt uppmärksammat mål är invandrare från Mellanöstern. Det kan Samhällsnytt berätta idag. Samhällsnytt kan även avslöja att den friade mannen är en flerfaldig våldsbrottsdömd invandrare från Irak. Nu överväger Centerpartiet att utesluta de båda shariaförespråkande nämndemännen ur partiet.

Det är den 20 april 2015 som en 37-årig man misshandlar en kvinna som han tidigare gift sig med enligt islamsk lag, så kallad sharialag. 37-åringen har kommit till Sverige från Irak under 90-talet och är numera både irakisk och svensk medborgare.

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning knuffar irakiern in kvinnan i en stol, drar henne till sovrummet och knuffar ned henne i sängen, sätter sig på henne, slår henne i ansiktet flera gånger, drar henne i håret så hårt att delar av håret lossnar samt trycker en klacksko mot hennes ansikte.

Kvinnan larmar polisen samma kväll som hon misshandlats och en polisassistent kan i polisanmälan intyga att hon bevittnat den misshandlade kvinnans skador. Skadorna dokumenteras dagen därpå av läkare.

Enligt vittnesförhör som Samhällsnytt tagit del av har hoten pågått en längre tid. Mannen har bland annat släpat ut kvinnan på balkongen och hotat döda henne samt pratat om att leja en torped eftersom hon ”förtjänar att utsättas för hedersmord”. Kvinnan har till och med misshandlats när paret väntat sitt gemensamma barn. Enligt polisens anmälan ska mannen ha anklagat kvinnan för att vara en ”hora”, ”slampa” och ”försvenskad”.

Men när ärendet avgörs av Solna tingsrätt så väljer domstolen att fria mannen. Bland annat menar domstolen att kvinnan borde ha berättat för släkten att hon blir misshandlad ”så att saken kan lösas inom familjen”. Att kvinnan polisanmält sin man ”minskar hennes trovärdighet ytterligare” kan man också läsa i den smått bisarra domen.

Faksimil ur domen:

”En bra familj”

Den irakiske mannens ”familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”, lyder en annan uppmärksammad formulering i domskälen.

Ett märkligt utlåtande kan tyckas eftersom 37-åringen är flerfaldigt dömd för brott. 2012 dömdes han av Nacka tingsrätt till tre månaders fängelse för misshandel och överträdelse av besöksförbud. Domen fastställdes senare av Svea hovrätt.

Domen från 2012 handlar även den om hur 37-åringen misshandlar en kvinna han har en relation och barn tillsammans med. Bland annat kan man läsa i domen om hur han knuffar in kvinnan i väggen när hon är nyförlöst med kejsarsnitt, hur han slår henne upprepade gånger i huvudet och nacken och hotar både hennes kollegor och hennes granne.

Kvinnan i målet från 2012 är svensk och tvingas efter att ha brutit upp med irakiern bo på skyddat boende. Hon har numera skyddade personuppgifter. Även den åtalade 37-åringens två barn har skyddade personuppgifter enligt en handläggare på Skatteverkets folkbokföringsregister.

Förutom domen från 2012 är den irakiske mannen dömd för ytterligare en misshandel, olaga hot och hot mot tjänsteman. Han har dessutom tre besöksförbud utfärdade mot sig.

Ingenstans i ”shariadomen” från Solna tingsrätt nämns att 37-åringen tidigare är dömd för flera våldsbrott, något som annars är praxis att ta upp i en dom.

Nämndemän från Mellanöstern

Rätten som dömer i målet mot den 37-årige multikriminelle irakiern utgörs av rådmannen Lena Klintefall, moderaten Alexandra Bosnjakovic och de båda centerpartisterna Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson.

Ebtisam Aldebe är en uppmärksammad islamist som i tolv års tid använt sin plattform inom Centerpartiet för att propagera för sharialagar. Partiet har låtit henne hållas och gett henne uppdrag som nämndeman, trots att de känt till hennes åsikter. Aldebe är en invandrare från Jordanien, född 1963, som kom till Sverige under 80-talet.

Hasan Fransson hette tidigare Abou-Dabous i efternamn. Han är en palestinier som är född i Sverige till en pappa som invandrat från Nasaret i Israel och en mamma som kommer från Beirut i Libanon.

Tillsammans kan de båda invandrarna från Mellanöstern rösta ned Lena Klintefall och Alexandra Bosnjakovic som förgäves försöker få den irakiske mannen fälld för misshandeln av kvinnan som han varit gift med enligt islamsk lag. Klintefall och Bosnjakovic skriver en tre sidor lång så kallad skiljaktig mening för att markera att de inte håller med de båda C-nämndemännen.

140 domar

Samhällsnytt har tagit del av en sammanställning över alla de domar som Ebtisam Aldebe varit med och avgjort i egenskap av nämndeman. Sammanlagt handlar det om 140 mål, varav 134 brottmål och 6 tvistemål de senaste två åren.

Flera av målen hon varit med och dömt i rör grövre brottslighet som grov misshandel, grov kvinnofridskränkning, grov våldtäkt mot barn, grov utpressning och dråp.

Lagmannen vid Solna tingsrätt, Lena Egelin, säger att tingsrätten ska utreda om de båda nämndemännen är lämpliga att fortsätta döma i domstolen.

Centerpartiet skriver under måndagen på Twitter att man öppnat ett uteslutningsärende mot såväl Ebtisam Aldebe som Hasan Fransson. Enligt TV4-journalisten Ulf Kristoffersson har partiet uteslutit båda företrädarna.

LÄS MER: C har känt till Aldebes islamistiska åsikter i tolv års tid utan att agera

LÄS MER: Islamist bakom shariadom i svensk domstol