➤ NAMNINSAMLING Medlemmar i bostadsrättsföreningen Igelbodaplatån i Nacka protesterar mot nya lägenheter i deras direkta närhet. Kommunen planerar att bygga 15-20 lägenheter till nyanlända. En namninsamling mot byggplanerna lämnas i morgon fredag till kommunalrådet Mats Gerdau (M).

– Medelåldern på de boende är 75 år. Några av dem har sagt att de är beredda på att flytta härifrån. Andra har sagt att de kommer att vara rädda att gå ut. De ser ett skräckscenario framför sig. Vi vet inte hur det blir än så länge. Det kommer ju inte att bli trevligare, det blir det inte, anser Magnus Åberg, som är aktiv i Bevara parkengruppen Igelboda.

Han är övertygad om att boendet för nyanlända innebär problem, inte minst för honom själv.

– Jag och min fru köpte den här lägenheten för tre år sedan och vi köpte den just för att det är så lugnt och harmoniskt och vi har en underbar utsikt mot parken. Den kommer ju att bli obefintlig. Hon vill flytta härifrån om de börjar bygga. För oss skulle bygget vara en katastrof. Vi har lånat till det här boendet. Risken är en rejäl värdeminskning om man får ett flyktingboende utanför fönstret.

Klagomål

Gruppen som inte vill se flyktingboende nära knutarna är irriterade på de styrande i kommunen av olika skäl.

• De var inte förberedda på byggplanerna. De fick veta om dem i ett skriftligt dokument i mitten av juli, tre veckor och två dagar efter beslutet. Då var det för sent att överklaga anbudsförfarandet. Ett lagbrott, enligt dem.
• De tycker inte att de har fått ordentliga svar från kommunens ledande politiker och tjänstemän. Bland annat undrar de hur mycket modulhusen kostar.
• De anser att kommunen går emot sin egen miljöutredning, där gräsområdet bland annat benämns som ett harmoniskt gräsrum. Där modulhusen ska placeras finns en gångväg som är lämplig för rullatorer och permobiler.
• De tycker det är olämpligt att bygga flyktingboenden i ett område där folk vill njuta av naturen och ha det lugnt. I parken har anlagts lugna promenaden som ska ge lugn och ro.
• De tycker det är dålig ekonomi att bygga modulhus eftersom det blir lika dyrt som att bygga riktiga bostäder. Modulhusen ska transporteras bort om 10-15 år.

320 namnunderskrifter

Som tidigare nämnts är det mest äldre som bor här och många av dem är änkor. Sammanlagt bor 650 personer i bostadsrättsföreningen. Namninsamlingen har fått cirka 320 namnunderskrifter.

– Vi blev tagna på sängen när beslutet om anbudsförfarande kom, vi blev överraskade totalt, mitt i sommaren. Min fru bröt ihop. Vi blev fråntagna rätten att överklaga.

Nacka kommuns bygglovsansökan lämnas in den här månaden. Byggtiden är högst fyra månader från att bygglovet vunnit laga kraft. Det innebär att modulhusen kan stå klart i början av 2018. Modulhus har begränsat bygglov som gäller i tio år med fem års förlängning, förklarar Magnus Åberg

Han utvecklar sitt motstånd mot modulhus:

– Vi tycker det är dumt att lägga pengar på modulhus. Det är bättre att bygga riktiga hus på riktiga tomter, som sen kan användas till andra typer av människor. Det här handlar främst om att erbjuda en första bostad till de nyanlända i Nacka. Det är inte juste mot oss som bor här och inte juste mot dem att sätta dem i modulhus vid sidan om.

– Ungdomar studenter, eller vanliga familjer skulle kunna bo i riktiga hus när de nyanlända flyttar. Det här kommer förmodligen att kosta lika mycket som riktiga hus. Först ska ett företag bygga och sedan ska kommunen hyra av byggföretaget till rätt så höga hyror. Sedan ska de monteras ned efter tio-femton år och platsen återställas.

Undantag

Nacka kommun har för övrigt köpt 14 lägenheter av BRF Igelbodaplatån till nyanlända. Tanken är att ytterligare 6 ska köpas, vilket totalt innebär 20. Då har kommunen nått sitt tak på fem procent av antalet lägenheter. En av dessa lägenheter är stor och det finns en rädsla bland boende att den ska byggas om till rum för ”ensamstående flyktingbarn”.

– Min förhoppning är att byggnadslov inte godkänns. Området är klassat som en park enligt detaljplanen. Kommunen använder undantag för just modulhusen, berättar Magnus Åberg.

Han säger också att det kan finnas byggavfall nedgrävt från tiden när Fisksätra byggdes en bit bort. Det skulle göra platsen olämplig för modulhus.