Den ukrainska regeringen tog under tisdagen direkt kontroll över landets fram till dess oberoende anti-korruptionsmyndigheter. Beslutet, som innebär att president Volodymyr Zelenskyj ytterligare stärker sin makt, är kontroversiellt, och har lett till några av de mest omfattande protesterna i landet sedan den ryska invasionen 2022. Vissa går så långt som att kalla Zelenskyj för diktator.
”Welcome to Ruzza”. Välkommen till Ryzzland.
Så står det på en skylt som en demonstrant håller upp under en protest i Kiev under tisdagen. Tusentals missnöjda ukrainare har gett sig ut på gatorna i huvudstaden, liksom i städer som Lviv, Dnipro och Odessa, för att protestera mot landets regering.
Massprotester är ovanliga i Ukraina sedan februari 2022. Det råder sedan dess undantagstillstånd, och stora delar av landets befolkning, bland dem många av de mest politiskt aktiva, befinner sig vid fronten.
Därför är detta en ganska ovanlig syn.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Zelenskyjs nya lag
Det som fått droppen att rinna över för de ukrainare som inte kommenderats till fronten, och därför har möjlighet att demonstrera, är en ny lag som innebär att landets båda antikorruptionsmyndigheter NABU och SAPO nu underställs presidenten.
NABU är en särskild polismyndighet inrättad 2014 som utreder misstankar om korruption. Året därpå inrättades SAPO, vilken är en särskild åklagarmyndighet som väcker åtal i mål gällande sådana utredningar.

Fram till igår verkade dessa båda myndigheter relativt fritt i förhållande till landets politiska ledning. Med gårdagens lagändring hamnar de emellertid direkt under landets riksåklagare, vilken i sin tur ses som president Zelenskyjs underhuggare.
Zelenskyj hävdar att lagändringen är nödvändig för att ”rensa ut” ryska kollaboratörer från NABU och SAPO. En standardförklaring i det allt mer auktoritärt styrda landet.
– Antikorruptions-myndigheterna kan endast fungera utan ryskt inflytande. Den behöver rensas från sådant, säger Zelenskyj i ett videouttalande.
Protester i parlamentet
Sedan den ryska invasionen för tre och ett halvt år sedan har stora delar av oppositionen förbjudits. Även om ledamöter som anses mer lämpliga i flera fall tagit deras plats istället, så gapar mer än var nionde stol i parlamentet tom.
LÄS ÄVEN: Zelenskyj förbjuder förre s-ledarens parti
Trots det möter Zelenskyjs lag för att begränsa NABU och SAPO massivt motstånd innan omröstningen. En av de mer fräna kritikerna är Oleksij Goncharenko från oppositionspartiet Europeisk solidaritet.
– Det här innebär slutet för demokratin och parlamentarismen, dundrar han från talarstolen när ledamöterna ska rösta.

– Det här är Nordkorea. En diktator som försöker få absolut kontroll!
Flera av parlamentsledamöterna skanderar ”skam, skam, skam” under omröstningen. Och Goncharenko menar, liksom många andra, att anledningen till att Zelenskyj tar kontroll över Ukrainas antikorruptionsmyndigheter är för att de börjat utreda oegentligheter nära den ukrainska regeringen.
– Varför händer detta nu? Varför stressas detta igenom? Därför att NABU kom för nära Zelenskyjs inre krets. NABU är ingen ny myndighet, och de hade börjat närma sig Mindich, en av Zelenskyjs plånböcker, och planerat delge honom misstanke om brott, säger Goncharenko.
Zelenskyjs oligarker
Den som Goncharenko pratar om är den ukrainske oligarken Timur Mindich. Mindich är störste delägare i produktionsbolaget Kvartal 95, som Zelenskyj var med och grundade 2003. Han har flera gånger bjudits in till personliga möten med den ukrainske presidenten.
Men Mindich har fler affärsintressen än tv-komedier. Han är involverad i företag som fått lukrativa kontrakt för att bygga försvarslinjer i östra Ukraina, och för att köpa in energiinfrastruktur från utlandet. I båda fallen finns misstankar om att mångmiljonbelopp förskingrats.

NABU började tidigare i år utreda Mindich och hans affärsimperium. Förra månaden, under pågående utredning, försvann plötsligt den Zelenskyj närstående affärsmannen utomlands. Det misstänks att han fick hjälp av den regeringstrogna säkerhetstjänsten SBU med att korsa gränsen till Moldavien.
Mindich är inte den ende i Zelenskyjs inre krets som utretts för misstänkt korruption. Vice premiärministern tillika presidentens nära vän Oleksij Chernyshov är en annan person som hamnat på NABO:s radar, och som förra månaden delgavs misstanke om korruptionsbrott.
LÄS ÄVEN: Beskedet till Zelenskyj: Ukraina för korrupt för Nato
Chernyshov misstänks för att i egenskap av statsråd ha översett försäljning av offentligägd mark till underpriser till exploatörer, i utbyte mot ”kick backs”. På så sätt har han skott sig själv på det ukrainska folkets bekostnad. Även Chernyshov försvann utomlands kort efter att misstankarna mot honom blev kända.
Riskerar EU-integration
Oleksij Goncharenko är under tisdagen inte ensam om att i parlamentet kritisera den nya lagen. En annan kritiker är hans partikollega Ivanna Klympush-Tsintsadze. Hon var statsråd med ansvar för Ukrainas EU-integration i den förra regeringen, som förlorade makten vid valet 2019.
Klympush-Tsintsadze anser att lagändringen tar Ukraina tolv år tillbaka i tiden, till tiden då Ukraina av många betraktades som en rysk lydstat. Och att den gör att Ukrainas relationer med västvärlden kommer försämras.
– Ni förstörde precis en reform för europeisk integration. Ni slängde den i papperskorgen! utbrister hon upprört efter tisdagens omröstning.

Klympush-Tsintsadze påpekar också att det är många, i synnerhet i USA, som tröttnat på att skicka skattemiljarder för att hjälpa Ukraina. Och att Zelenskyjs agerande riskerar att elda på motståndet mot mångmiljardrullningen.
– Det här är en gåva till skeptiker i den amerikanska politiken. De talar om Ukraina som ett bottenlöst korrupt hål. Nu riskerar ni framtida finansiering till Ukraina, säger hon.
Zelenskyj har ”förrått Ukrainas demokrati”
På gatorna demonstrerar ukrainare, och i parlamentet luftar flera ledamöter högljutt sitt missnöje. Men protesterna hjälper föga. Den nya lagen röstas igenom av ett parlament som de senaste åren reducerats till en närmast symbolisk inrättning.
LÄS ÄVEN: Färsk mätning: Majoritet av ukrainarna vill byta ut Zelenskyj
Dagen innan omröstningen i parlamentet slår säkerhetstjänsten hårdhänt till mot ett flertal NABU-anställdas hem och griper och misshandlar dem. I ett inlägg i på Facebook riktar SBU anklagelser mot landets antikorruptionsmyndighet om att dess anställda har ”kopplingar” till Ryssland.

De som kommenterar inlägget tycks förvirrade. Hur kan NABU-anställda under alla dessa år ha arbetat för Ryssland, och varför upptäcks det först nu? undrar flera.
I en ledarartikel i Kyiv independent, en av Ukrainas större engelskspråkiga tidningar, anklagas Zelenskyj för att ”förråda Ukrainas demokrati”.
”President Zelenskyj väljer att undergräva ukrainska demokratiska institutioner i jakten på utökad personlig makt”, skriver tidningen.
Liksom Zelenskyjs kritiker i parlamementet, så knyter Kyiv independent lagändringen och SBU-tillslagen till de korruptionsutredningar som riktats mot presidentens inre krets.
LÄS ÄVEN: Zelenskyj: Inga val i Ukraina innan vi fått ”rättvis fred”