Den ekonomiska tryggheten i det svenska pensionssystemet är nu så urholkad att fler än fyra av tio svenskar som går i pension efter ett långt arbetsliv inte har råd att bo kvar i sin bostad. Det visar en färsk rapport.

Det är Novus som på uppdrag av fackförbundet Forena tagit fram siffror som visar att alltfler svenskar inte kan behålla sin bostad när de går i pension. Det rör sig inte bara om de fattigpensionärer som det talats mycket om i den politiska debatten utan även om pensionärer i allmänhet som har både allmän pension och tjänstepension.

Tappar en tredjedel av inkomsten

Som nybliven pensionär tappar man en tredjedel av sin tidigare inkomst. Att fortsätta arbeta för att rädda sin ekonomi är ofta inte ett alternativ – i slitsamma yrken tar åldern ofta ut sin rätt och i andra fall stoppas man av arbetsgivaren som enligt lag har rätt att sparka den som fyllt 67 år.

LÄS ÄVEN: Fem kronor – regeringens pensionshöjning till 96-åriga Gunbritt

Även om den pension man får i absoluta tal ligger över fattigdomsgränsen så räcker den ofta inte på långa vägar till för att behålla den levnadsstandard man arbetat sig till under sitt yrkesverksamma liv. Många har dragit på sig höga boendekostnader med lån på en bostadsrätt eller villa som man nu inte klarar av ekonomiskt, och även om man anser sig göra det kan banken ha en annan åsikt och förklara att låntagaren inte längre uppfyller lånevillkoren.

Kvarts miljon drabbade

Runt en kvarts miljon pensionärer i Sverige befinner sig idag i den här situationen. För den som bara har allmän pension blir den ekonomiska tillvaron än mer ohållbar då man rasar ned till en god bit under hälften av vad man tidigare hade i lön. I den gruppen är det hela tre av fyra som tvingas flytta när de blir pensionärer.

LÄS ÄVEN: Stadsmissionen larmar: ”Ökning av fattigpensionärer som inte kan leva på pensionen”

Varnar för boendekris

Forena varnar med utgångspunkt i de uppgifter som Novus tagit fram för att Sverige kan ”stå inför en stor boendekris för blivande pensionärer som har låg eller saknar tjänstepension och privat pensionsförsäkringssparande”.

Det har också uppmärksammats att det inte alltid avspeglar sig i pensionskuvertet att man förvärvsarbetat ett helt liv. En svensk som jobbat i 40 år kan exempelvis få lägre pension än en person som invandrat till Sverige och aldrig kommit i arbete.

LÄS ÄVEN: Lägre pension för drygt 40 års arbete än den som inte jobbat en enda dag