Den senaste tidens skenande elpriser har drabbat företagen i södra Sverige hårt. Den stora skillnaden i elpris mellan norr och söder skapar också en osund konkurrens som slår hårt mot svenskt näringsliv. Nu går företag i södra Sverige samman och varnar för konsekvenserna ifall regeringen inte tar problemen på allvar.

I en debattartikel i Oskarshamns-Nytt har en lång rad företag gått samman och uppmanar regeringen att agera skyndsamt för att skapa jämlika förutsättningar över hela landet.

LÄS ÄVEN: Hävdade att elen blivit DYRARE med kärnkraft – KU-anmäls

En av dem som skrivit under artikeln är Dan Nilsson, vd på International Aluminium Casting, IAC, som vill att Sverige ska agera lika snabbt kring energiförsörjningen som i Natofrågan.

– Det är bråttom nu. Läget är dramatiskt när det gäller energipriserna. För oss företagare innebär det en kraftfull belastning som i vissa fall kommer att orsaka konkurser, nedläggningar och utflyttningar. Vi har inte varit med om något liknande under vår livstid – och ändå har vi bara sett början, säger han till Tidningen Näringslivet.

Han konstaterar att svenska företag har samma villkor i övrigt när det gäller skatter och arbetsgivaravgifter och ifrågasätter varför elpriset ska skilja så enormt mellan norr och syd.

Elfakturan en chock

Elfakturan som kom vid årsskiftet blev en chock.

– Den var tre gånger så hög som samma period året innan. I februari blev det lite bättre men sedan var det uppe på det tredubbla igen i mars.

Situationen kommer att leda till att företaget tvingas höja priserna. Då företag i Norrland skulle kunna tillverka samma detaljer men till ett mycket lägre pris på grund av lägre elkostnader leder det till en ojämlik konkurrens.

Inte längre ett föregångsland

På Körners Mekaniska konstaterar vd Sören Stenbäck att Sverige historiskt var ett föregångsland med sin jämna elproduktion – vattenkraft i norr, kärnkraft i söder och ett elpris som var detsamma i hela landet.

– Så är det inte längre. Någonstans gick det fel. Införandet av elområden och beslutet att stänga ner kärnkraft i söder har stökat till det. Det är dags att ta ett steg tillbaka – gör om och gör rätt. Vi behöver ha elproduktion i söder också.

LÄS ÄVEN: Rapport: Vinterns elkaos orsakades av nedlagd kärnkraft

Sol- och vindkraft tror han endast på som komplement till kärnkraft.

– Bestäm att kärnkraft är ok så kommer det att ta en helsickes fart! Det är bra att fler börjar ta ordet kärnkraft i sin mun igen men jag förstår inte argumentet att det är för dyrt. Vi subventionerar elbilar och elcyklar för klimatets skull – varför får kärnkraft inte kosta?

”Sluta tjafsa”

Stenbäck får medhåll av Anna Isaksson, produktionschef på industriföretaget Stranda, som har ett enkelt och rakt besked till politikerna.

– Vi måste börja hjälpas åt med framtidens energiförsörjning. Idag handlar den politiska debatten bara om huruvida vi ska välja vindkraft eller kärnkraft – vi kanske behöver båda? Sluta tjafsa och lös våra problem i stället!