Mikael Damberg (S), regeringens näringsminister, åkte till Sankt Petersburg den 3 juli ”för att stötta landslaget framåt”.  Resan blev följden av regeringens beslut att ändra sin hållning i frågan om besök till Ryssland under VM. Tidigare ville regeringen straffa landet genom att bojkotta evenemanget – men ändrade helt sonika sin inställning efter Sveriges seger över Mexiko. För att näringsministern med tre medföljande tjänstemän skulle kunna se på fotboll i Ryssland spenderades över 100 tusen kronor av skattemedel – bland annat för businessclass för Damberg i Finnair.

Beslutet har visat sig vara en veritabel PR-katastrof, när fokus hamnade på regeringens dubbelmoral istället för glädjen över framgångar för landslaget. Besöket har dock blivit av ändå. Damberg har åkt till Ryssland i sällskap av tre andra personer från Regeringskansliet – hans pressekreterare Daniel Ferreira, politisk sakkunnig Oskar Magnusson och departementssekreterare Matilda Sandén.

LÄS MER: Löfven hånas efter VM-resa: ”Nu har vi markerat”

De vanliga svenska fans som ville beskåda VM och fick betala ur egen ficka hade oftast bokat sina biljetter långt i förväg enligt resebranschen – för att spara. Annat blev det för regeringsrepresentanter. Enligt flyg- och hotellbokningar som Samhällsnytt har tagit del av bokades allting i sista minuten – när priserna var som högst.

I en intervju med Aftonbladet berättade Mikael Damberg (S) att han åker till Ryssland för att ”stötta landslaget framåt”. Det framgick dock inte mer konkret på vilket sätt näringsministern ville göra det. Enligt hans flygbokning skulle han anlända till Sankt Petersburg kl. 12.55 den 3 juli och åka tillbaka till Sverige kl. 6 på morgonen dagen efter. Med andra ord fanns det knappast tid för något mer än att besöka VM-matchen.

Samhällsnytt har varit i kontakt med Dambergs pressekreterare Ferreira, som själv var med på resan. Han vägrar dock att svara på frågan om ministern hade några möten förutom VM-matchen.

– Jag älskar fotboll. Jag tar en kort paus från Almedalen nu och återvänder på onsdag, uppgav Damberg till Aftonbladet innan avresan.

Resan tillbaka till Sverige med byte i Helsingfors gick i businessclass med Finnair – trots den relativt korta restiden.

Enligt Anna Sandahl, som är budgetchef på Regeringskansliet, kostade Damberg med tre medföljande personers fotbollsbesök skattebetalarna drygt 100 tusen kronor – med kostnad för flyg på drygt 19 tusen kronor per person och kostnad för hotell på drygt 1900 kronor. I detta ingår dock inte biljetterna till matchen och andra kostnader vilket innebär att slutsumman sannolikt kommer att vara högre. I ett mejl till Samhällsnytt skriver Sandahl följande:

”Vi har gjort bokningar på flyg och hotell men vi har inte den slutliga totalkostnaden. Delar av bokningarna är inte gjorda i svenska kronor vilket kommer att påverka slutsumman. De uppgifter vi i dagsläget kan lämna ut är exklusive flertalet kringkostnader så som taxi, traktamente mm. Siffran är således en uppskattning baserad på grundpris för flygbiljett och hotell. Flygkostnaden per person uppgår till ca 19 000 kr. Hotell per person uppgår till ca 1900 kr. ”

Samhällsnytt fortsätter att söka svar på frågan vad exakt näringsministern gjorde i Ryssland.

Flygbokningen för Damberg kan laddas ned och läsas på följande länk: FAN0719_20180705_1512_001