Coronaviruset fortsätter att skörda nya offer. Igår registrerades det högsta antalet smittade på en dag – nästan 15 tusen vilket är tio gånger fler än dagen innan då epidemiologerna konstaterade att antalet smittade minskat något. Även antalet döda är det högsta någonsin – 242 människor har dött under ett dygn till följd av viruset.

Samtidigt visar det sig att coronaviruset är mycket smittsammare än vad som tidigare uppgetts av de kinesiska myndigheterna – åtminstone att döma av antalet smittade på kryssningsfartyget The Diamond Princess Cruise i Japan. Av 3700 personer ombord är numera 175 bekräftat smittade av viruset, och nya fall tillkommer hela tiden. Ett av de senaste fallen är en japansk tjänsteman som smittats under screeningen av passagerarna på kryssningsfartyget:

https://twitter.com/MariettaDaviz/status/1227728105663614977

Enligt brittiska epidemiologiprofessorn Neil Ferguson befinner vi oss ”i tidiga stadier av en global pandemi”. Han menar att det är så lite som endast 5% av alla fall som fångas upp av hälsomyndigheterna. Anledningen till att så få fall är rapporterade utanför Kina är att myndigheterna fokuserar för mycket på resande och de som återvänder från Kina – medan viruset smittar vidare mellan personer utan någon koppling till de drabbade provinserna i Kina:

https://twitter.com/livecrisisnews/status/1227697001732722693

Enligt en studie publicerad i The Lancet tar det endast tio veckor för viruset att nå en epidemisk spridning efter de första rapporterade fallen.

På grund av coronavirusets spridning ställs det största evenemanget inom mobiltelefoni Mobile World Congress 2020 som skulle ha hållits i Barcelona mellan den 24e och 27a februari in. Kongressen skulle ha haft drygt 100 tusen besökare från 200 länder.

LÄS ÄVEN: Ledande epidemiolog i Hongkong: upp till 60-80% av världens befolkning kan smittas

Enligt de senaste officiella uppgifterna har viruset dödligheten på 19%. Av de 7398 avslutade fallen är 1369 döda (19%), medan 6029 är friska. Totalt har antalet av smittade av coronaviruset kommit över 60 tusen med drygt 53 tusen pågående fall. Statistiken är baserad på siffror som sammanställs av det amerikanska Johns Hopkins Universitetet.

Samtidigt uppges kinesiska myndigheter fortsätta hårdhänta försök att stoppa informationen om läget inom karantänzonen att spridas till allmänheten. På sociala medier cirkulerar en video som uppges visa en populär bloggare som rapporterade om viruset, men blev själv sjuk och sedermera tvingades att be om ursäkt under hot om indragen vård. Kort efter att videon hade publicerat uppges hon har dött: